ارزیابی و تناسب اراضی
آناهید سلمان پور؛ محمد حسن صالحی؛ جهانگرد محمدی؛ عبدالمحمد محنت کش؛ سید حسن طباطبائی
چکیده
یکی از اهداف ارزیابی تناسب اراضی، تعیین درجه تناسب اراضی در صورتآنجام هرگونه عملیات عمرانی به منظور رفع یا ایجاد محدودیتهایی مانند شوری خاک است. مهمترین محصولات زراعی شهرستان نیریز گندم و جو است. اما طی دو دهه اخیر مدیریتهای نادرست در بخش کشاورزی در منطقه، باعث کاهش و شور شدن آب شده است. مطالعه حاضر با هدف بررسی امکان تغییر ...
بیشتر
یکی از اهداف ارزیابی تناسب اراضی، تعیین درجه تناسب اراضی در صورتآنجام هرگونه عملیات عمرانی به منظور رفع یا ایجاد محدودیتهایی مانند شوری خاک است. مهمترین محصولات زراعی شهرستان نیریز گندم و جو است. اما طی دو دهه اخیر مدیریتهای نادرست در بخش کشاورزی در منطقه، باعث کاهش و شور شدن آب شده است. مطالعه حاضر با هدف بررسی امکان تغییر کلاس یا درجه تناسب اراضی درصورت تغییر میزان هدایتالکتریکی خاک در اثر ادامه آبیاری با آب شور در منطقه نیریز برای 10 سال آینده آنجام شد. بهاینمنظور، در 3 واحد نقشه خاک، مزارع گندم و جو انتخاب و پروفیلهایی حفر و ردهبندی شدند. نمونههای خاک تهیه وعملکرد و مقدارآبآبیاری برای هر مزرعه محاسبه گردید. مدلسازی شوری با نرمافزار هایدروس آنجام گرفت. ارزیابی کیفی و کمی تناسب اراضی برای محصولات آنجام و برای آینده مجدداً محاسبه گردید و درستی نتایج مدل هایدروس، با مقایسه با نقشه شوری منطقه بررسی شد. براساس نتایج، کلاس تناسب اقلیم در منطقه نیریز برای گندم S1 و برای جو S2 (محدودیت در میانگین حداکثر دمای سردترین ماه سال)، تعیین گردید. همچنین کلاس تناسب خاک و زمین، برای محصولات گندم و جو، در هر سه منطقه S1بود. نتایج نشان داد که با فرض عدم تغییر شرایط بارندگی و آبیاری در 10 سال، کلاس تناسب اراضی ثابت میماند ولی درجه آن در طول زمان کاهش خواهد یافت. مقایسه نتایج مدلسازی و نقشههای شوری نیز، این روند را تایید کرد؛ بنابراین، جلوگیری از گسترش و افزایش شوری و از بین رفتن مزارع، توجه مبرم مسؤولان را میطلبد.