مقاله پژوهشی
طالب نظری؛ مجتبی بارانی مطلق؛ اسماعیل دردی پور؛ رضا قربانی نصرآبادی؛ سمیه سفیدگر شاهکلایی
چکیده
در این پژوهش، تأثیر کاربرد خاکی، محلولپاشی و مصرف همراه با آب آبیاری اسید هیومیک بر ویژگیهای رشد رویشی و فراهمی آهن و فسفر در گیاه کلزا (رقم هایولا 308) مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور، آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی با 10 تیمار در 4 تکرار به صورت گلدانی به اجرا درآمد که تیمارها شامل مصرف خاکی اسید هیومیک در سه سطح (1، 2 و 4 گرم بر ...
بیشتر
در این پژوهش، تأثیر کاربرد خاکی، محلولپاشی و مصرف همراه با آب آبیاری اسید هیومیک بر ویژگیهای رشد رویشی و فراهمی آهن و فسفر در گیاه کلزا (رقم هایولا 308) مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور، آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی با 10 تیمار در 4 تکرار به صورت گلدانی به اجرا درآمد که تیمارها شامل مصرف خاکی اسید هیومیک در سه سطح (1، 2 و 4 گرم بر کیلوگرم خاک)، محلولپاشی در سه سطح (0/1، 0/2 و 0/4 درصد)، همراه با آب آبیاری در سه سطح (1000، 2000 و 4000 میلیگرم در لیتر) و تیمار شاهد (بدون اسید هیومیک) بود. نتایج نشان داد که اثر نحوه کاربرد و سطوح مختلف اسید هیومیک بر ویژگیهای رشد رویشی بهجز تعداد برگ معنیدار شد. بیشترین وزن تر برگ و ساقه به ترتیب با میانگین 3/43 و 5/92 گرم در گیاه در تیمار 2000 میلیگرم در لیتر مصرف همراه با آب آبیاری دیده شد. نتایجنشان داد که بیشترین غلظت آهن کل ساقه و دانه بهترتیب با میانگین 85 و 25/321 میلیگرم بر کیلوگرم مربوط به تیمار 2000 میلیگرم در لیتر مصرف همراه با آب آبیاری اسید هیومیک بود. همچنین تیمار 0/4 درصد محلولپاشی اسید هیومیک بیشترین غلظت آهن کل در برگ با میانگین 245/46 میلیگرم بر کیلوگرم مربوط را داشت. بیشترین غلظت فسفر در برگ، ساقه و دانه نیز بهترتیب با میانگین 0/4، 0/72 و 0/897 درصد مربوط به تیمار 2000 میلیگرم بر لیتر مصرف همراه با آب آبیاری اسید هیومیک بود. نتایج حاصل از یافتهها نشان داد که هر سه روش استفاده از اسید هیومیک موجب افزایش ویژگیهای رشد رویشی و فراهمی آهن و فسفر در گیاه کلزا نسبت به شاهد شدند اما درمجموع تیمار 2000 میلیگرم در لیتر مصرف همراه با آب آبیاری اسید هیومیک از دو روش مصرف خاکی و محلولپاشی اسید هیومیک مؤثرتر بود.
مقاله پژوهشی
سجاد رستمی؛ بهرام حسین زاده؛ امید بهرامی
چکیده
کلاچ تراکتورها به علت گشتاور بالای موتور در مقایسه با خودروهای سواری سفتتر بوده و لذا فشار دادن پدال آنها به نیروی بیشتری از طرف راننده نیاز دارد. نیروی مورد نیاز جهت فشار دادن پدال کلاچ تراکتور مسی فرگوسن 285 حدود 33/6 کیلوگرم میباشد. در این پژوهش به منظور کاهش نیروی مورد نیاز جهت فشار دادن پدال کلاچ این تراکتور یک سامانه تقویتکننده ...
بیشتر
کلاچ تراکتورها به علت گشتاور بالای موتور در مقایسه با خودروهای سواری سفتتر بوده و لذا فشار دادن پدال آنها به نیروی بیشتری از طرف راننده نیاز دارد. نیروی مورد نیاز جهت فشار دادن پدال کلاچ تراکتور مسی فرگوسن 285 حدود 33/6 کیلوگرم میباشد. در این پژوهش به منظور کاهش نیروی مورد نیاز جهت فشار دادن پدال کلاچ این تراکتور یک سامانه تقویتکننده نیروی پدال کلاچ ساخته شد. به این منظور یک بوستر ترمز به نحوی روی بدنه تراکتور و بین پدال کلاچ و اهرم دو شاخه کلاچ نصب گردیدکه هیچگونه تغییری در بدنه تراکتور ایجاد نشود. به منظور ارزیابی این سامانه، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با 3 تکرار انجام شد که نیروی لازم جهت فشردن پدال کلاچ و میزان مکش ایجاد شده در لوله لاستیکی رابط و سرعت هوا در مجرای ورودی هواکش تراکتور مورد آزمایش قرار گرفتند. آزمایشهای انجام شده در 5 دور موتور (800، 1100، 1400، 1700 و 2000 دور بردقیقه) و با هشت مجرای متفاوت ورودی هواکش تراکتور (قطرهای مختلف 15، 20، 25، 30، 35، 40، 45 و 50 میلیمتر) یعنی در مجموع در 40 حالت مختلف و هر کدام از آنها در سه تکرار انجام شدند. نتایج بهدست آمده نشان داد که با استفاده از تقویتکننده نیروی پدال کلاچ، نیروی مورد نیاز جهت فشردن پدال با دقت 98 درصد تا حداکثر 16/1 کیلوگرم کاهش یافته است.
مقاله پژوهشی
حسن سرخه؛ عبدالامیر معزی؛ نعیمه عنایتی ضمیر
چکیده
سالانه مقادیر قابلتوجه پسماندها جانبی صنایع نیشکر پدید آمده که بدون بهرهگیری باقی میمانند. هدف از این پژوهش کوتاه کردن زمان رسیدگی کمپوست و نسبت C/Nبرای کاربرد آنها در کشاورزی بود. این تحقیق در شرایط آزمایشگاهی با دو فاکتور کاربرد گچ (به مقدار 1، 5 و 10 درصد وزنی گچ) و فاکتور میکروبی (با چهار تیمار بدون تلقیح میکروبی، مایهزنی ...
بیشتر
سالانه مقادیر قابلتوجه پسماندها جانبی صنایع نیشکر پدید آمده که بدون بهرهگیری باقی میمانند. هدف از این پژوهش کوتاه کردن زمان رسیدگی کمپوست و نسبت C/Nبرای کاربرد آنها در کشاورزی بود. این تحقیق در شرایط آزمایشگاهی با دو فاکتور کاربرد گچ (به مقدار 1، 5 و 10 درصد وزنی گچ) و فاکتور میکروبی (با چهار تیمار بدون تلقیح میکروبی، مایهزنی با آمیزه باکتری، مایهزنی با آمیزه قارچ همچنین مایهزنی همزمان آمیزه قارچ و باکتری) به گونه آزمایش فاکتوریل در چهارچوب طرح پایهءکاملاً تصادفی و در سه تکرار انجام شد. یافتههای این پژوهش نشان داد که بیشترین مقدار هدر رفت ماده آلی در مایهزنی آمیزه قارچ و باکتری به همراه گچ 10 درصد (57/27 درصد) بود، و کمترین میزان آن در تیمارهای بدون تلقیح میکروبی در هر سه سطح گچ مشاهده گردید. همچنین این ترکیب تیماری مایه کاهش 74/4 برابر C/N نسبت به تیمار بدون مایهزنی میکروبی با 10 درصد گچ شد. کاهش نسبتهای C/N، H/O، H/C و افزایش نسبت O/C با تیمار یادشده نشان از رسیدگی کمپوست پیت نیشکر در زمان فرآیند سهماهه بود. نتایج این پژوهش نشان داد که مایهزنی همزمان آمیزه قارچ و باکتری همراه با 10 درصد گچ منجر به تسریع تجزیه پیت نیشکر و کوتاه شدن زمان کمپوست شده است.
مقاله پژوهشی
ابراهیم شیرمحمدی؛ حسینعلی علیخانی؛ احمدعلی پوربابائی؛ حسن اعتصامی
چکیده
استفاده از کشت درون شیشهای هیدروپونیک یکی از روشهای مفید و کاربردی برای انتخاب برترین جدایههای باکتریهای محرک رشد گیاهان با توان بالای کلنیزاسیون در سطح ریشه میباشد. در این راستا، پژوهش حاضر با هدف انتخاب برترین جدایهها از بین 16 جدایه باکتری حلکننده فسفات که طی مراحل قبلی این پژوهش از دیمزارهای گندم استانهای ...
بیشتر
استفاده از کشت درون شیشهای هیدروپونیک یکی از روشهای مفید و کاربردی برای انتخاب برترین جدایههای باکتریهای محرک رشد گیاهان با توان بالای کلنیزاسیون در سطح ریشه میباشد. در این راستا، پژوهش حاضر با هدف انتخاب برترین جدایهها از بین 16 جدایه باکتری حلکننده فسفات که طی مراحل قبلی این پژوهش از دیمزارهای گندم استانهای قزوین و زنجان جداسازی شده بودند، طراحی و در مدت 45 روز در اتاقک رشد اجرا گردید. قالب طرح کاملاً تصادفی و شامل تلقیح بذور گندم با 16 جدایه باکتری و کشت بذور جوانهدار در محلول غذایی هوگلند (با قابلیت هدایت الکتریکی 8 دسیزیمنس بر متر و پتانسیل اسمزی 54/0- مگاپاسکال) حاوی تری کلسیم فسفات (منبع فسفر نامحلول) بود. در تیمارهای شاهد نیز بذور جوانهدار بدون تلقیح با باکتری در محلول غذایی هوگلند حاوی مونو پتاسیم فسفات (شاهد با منبع فسفر محلول) و تری کلسیم فسفات (شاهد با منبع فسفر نامحلول) با سه تکرار کشت شدند. نتایج نشان داد که جوانههای گندم تلقیح شده با جدایه B18 خشک شدند. به استثنای جدایههای B (14, 17, 32)؛ بقیه جدایهها جمعیت بالای CFU106×6 بر گرم وزن تر ریشه، داشتند. تمامی جدایههای باکتری نسبت به شاهد با منبع فسفر نامحلول، فسفر قابل دسترس محلول غذایی را افزایش و pH آن را کاهش دادند. در کل جدایههای B3، B4، B6، B5، B1 و B2 برترین جدایهها از نظر توان کلنیزاسیون، افزایش محتوی آب نسبی برگ و شاخصهای رشد گیاه گندم بودند؛ و برای آزمایشهای تکمیلی در گلخانه و مزرعه با بسترهای خاکی (در راستای تولید کود زیستی مناسب دیمزارهای گندم) استفاده از این جدایهها توصیه میشوند.
مقاله پژوهشی
نفیسه یغمائیان مهابادی؛ ناهید نوبهار دیلمی؛ مستانه رحیمی مشکله؛ علی قاطمی چوکامی
چکیده
توپوگرافی به عنوان یکی از فاکتورهای خاکسازی از طریق تأثیر بر توزیع آب در بخشهای مختلف زمیننما و همچنین اثر بر ویژگیهای خاک میتواند از عوامل مهم و مؤثر بر عملکرد و کیفیت محصول باشد. این مطالعه به منظور بررسی اثر توپوگرافی بر ویژگیهای خاک، عملکرد و کیفیت چای در منطقه لاهیجان استان گیلان انجام شد. به این منظور از یک ترانسکت ...
بیشتر
توپوگرافی به عنوان یکی از فاکتورهای خاکسازی از طریق تأثیر بر توزیع آب در بخشهای مختلف زمیننما و همچنین اثر بر ویژگیهای خاک میتواند از عوامل مهم و مؤثر بر عملکرد و کیفیت محصول باشد. این مطالعه به منظور بررسی اثر توپوگرافی بر ویژگیهای خاک، عملکرد و کیفیت چای در منطقه لاهیجان استان گیلان انجام شد. به این منظور از یک ترانسکت در شیب شمالی و یک ترانسکت در شیب جنوبی باغات چای منطقه، چهار موقعیت شیب انتخاب شد. در هر موقعیت شیب یک پروفیل حفر شد و در سه پلات اطراف آن نمونهبرداری خاک از مرکز هر پلات (عمق صفر تا ۳۰ سانتیمتر) و نمونهبرداری برگ سبز چای در هر پلات انجام گرفت. ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی خاک، عملکرد و کیفیت چای بر اساس روشهای استاندارد تعیین شدند. نتایج نشان داد که بیشترین درصد مادهآلی، ازت و فسفر خاک مربوط به موقعیت پنجه شیب میباشد و مقدار رطوبت اشباع جهت شمالی به طور معنیداری بیشتر از جهت جنوبی است. همچنین بیشترین مقدار عملکرد و ویژگیهای کیفی چای شامل درصد تئافلاوین، تئاروبیجین، رنگ و شفافیت چای مربوط به موقعیت پنجه شیب دامنه شمالی میباشد. نتایج همبستگی نشان داد که ازت و ماده آلی خاک دو پارامتر مهم و مؤثر بر عملکرد و کیفیت چای میباشند. بر طبق نتایج ارزیابی کیفی تناسب اراضی منطقه مطالعاتی، مهمترین عوامل محدود کننده شامل شرایط اقلیمی به ویژه حداقل درجه حرارت سردترین ماه و توپوگرافی (شیب) برای کشت چای در منطقه میباشدکه در موقعیت شانه شیب و شیب پشتی، پایینترین کلاس تناسب (N) را موجب شده است.
مقاله پژوهشی
لیلا رسولی؛ کمال نبی الهی؛ روح الله تقی زاده مهرجردی
چکیده
ارزیابی تناسب اراضی برای افزایش تولید و برنامهریزی یک سیستم کشاورزی پایدار ضروری است. گندم یکی از مهمترین محصولات استراتژیک میباشد که نقشه تناسب اراضی میتواند مناسبترین واحد اراضی را برای کشت آن مشخص کند. هدف از این پژوهش نقشهبرداری رقومی شاخص تناسب اراضی برای گندم دیم میباشد. بدین منظور در منطقهای به وسعت 6500 هکتار ...
بیشتر
ارزیابی تناسب اراضی برای افزایش تولید و برنامهریزی یک سیستم کشاورزی پایدار ضروری است. گندم یکی از مهمترین محصولات استراتژیک میباشد که نقشه تناسب اراضی میتواند مناسبترین واحد اراضی را برای کشت آن مشخص کند. هدف از این پژوهش نقشهبرداری رقومی شاخص تناسب اراضی برای گندم دیم میباشد. بدین منظور در منطقهای به وسعت 6500 هکتار در استان کردستان ابتدا نقشه اجزاء واحد اراضی به روش فیزیوگرافی ماهلر تهیه و سپس بر اساس آن 17 پروفیل شاهد در هر اجزاء واحد اراضی حفر و تشریح شدند. همچنین 105 نمونه اوگر در سه عمق (0-20، 20-50 و 50-100 سانتیمتری) برداشت شد. در کلیه نمونهها ی خاک خصوصیات بافت، اسیدیته، کربن آلی، آهک، گچ، ESP، ٍهدایت الکتریکی و سنگریزه اندازهگیری شد. با استفاده از خصوصیات اقلیم، خاک و توپوگرافی شاخص تناسب اراضی گندم دیم محاسبه گردید. نهایتاٌ نقشه تناسب اراضی رقومی با استفاده از مدل شبکه عصبی مصنوعی و دادههای کمکی تهیه گردید. نتایج نشان داد که منطقه دارای حدود 61/36 درصد کلاس N2، 32/40 درصد کلاس N1 و 53/22 درصد کلاس S3 میباشد. محدودیتهای اصلی منطقه برای کشت گندم عمدتاً، توپوگرافی، خاک کم عمق، سنگریزه و pH میباشد. نتایج اعتبارسنجی مدل بر اساس شاخصهای آماری میانگین ریشه مربعات خطا، میانگین خطا و ضریب تبیین (به ترتیب 75/6، 31/4 و 68/0) نشان دهنده دقت مناسب مدل میباشد.
مقاله پژوهشی
فهیمه ترکمانی؛ حسین پیری صحراگرد؛ محمدرضا پهلوان راد؛ محمد نهتانی
چکیده
ﺷﻨﺎﺧﺖ ﺗﻐﯿﯿﺮات ﻣﮑﺎﻧﯽ کربنآلی خاک ﺟﻬﺖ ﻣﺪﯾﺮﯾﺖ و ﺑﺮﻧﺎﻣﻪرﯾﺰی ﺻﺤﯿﺢ ﻋﻤﻠﯿﺎت ﮐﺸﺎورزی و منابع طبیعی ضروری است. پژوهش حاضر با هدف تهیه نقشه توزیع مکانی کربنآلی خاک و تعیین مهمترین متغیرهای مؤثر بر پیشبینی آن در حوضهآبخیز راونگ شهرستان میناب با استفاده از مدل جنگل تصادفی انجام شد. برای این منظور، ابتدا متغیرهای ...
بیشتر
ﺷﻨﺎﺧﺖ ﺗﻐﯿﯿﺮات ﻣﮑﺎﻧﯽ کربنآلی خاک ﺟﻬﺖ ﻣﺪﯾﺮﯾﺖ و ﺑﺮﻧﺎﻣﻪرﯾﺰی ﺻﺤﯿﺢ ﻋﻤﻠﯿﺎت ﮐﺸﺎورزی و منابع طبیعی ضروری است. پژوهش حاضر با هدف تهیه نقشه توزیع مکانی کربنآلی خاک و تعیین مهمترین متغیرهای مؤثر بر پیشبینی آن در حوضهآبخیز راونگ شهرستان میناب با استفاده از مدل جنگل تصادفی انجام شد. برای این منظور، ابتدا متغیرهای محیطی از مدل رقومی ارتفاع و تصاویر ماهوارهای لندست 8 استخراج شد. نقشههای کاربری اراضی، ویژگیهای خاک و pH نیز بهعنوان متغیر کمکی استفاده شد. برای تعیین محل نقاط نمونهبرداری از تکنیک ابر مکعب مربع لاتین مشروط استفاده شد. نمونهبرداری از عمق 30-0 سانتیمتری لایه سطحی خاک در 100نقطه انجام و مقدار کربن آلی خاک اندازهگیری شد. بر اساس نتایج، متغیرهای مستخرج از مدل رقومی ارتفاع مانند ارتفاع، سطح پایه شبکه کانال و شیب و ویژگیهای خاک مانند لای و ماسه خاک بیشترین تأثیر را در مدلسازی توزیع مکانی کربنآلی خاک در حوضه آبخیر راونگ دارند. علاوه بر این، در بیشتر سطح منطقه مورد مطالعه مقدار کربن آلی خاک کمتر از 5/0 درصد است (میانگین 38/0). در مجموع نتایج بیانگر آن است که توزیع مکانی کربن آلی خاک از تغییرپذیری مکانی زیادی برخوردار است. بنابراین، برنامهریزی جامع منابع آب و خاک منطقه جهت جلوگیری از تخریب و فرسایش بیشتر خاک در منطقه راونگ ضروری است.
مقاله پژوهشی
محمد جعفر ملک زاده؛ مصطفی کیانی ده کیانی؛ مجید سجادیه
چکیده
به دلیل مشکلات زیستمحیطی و افزایش تقاضا برای انرژی، استفاده از انرژیهای پاک و تجدیدپذیر مانند بیوگاز به یک ضرورت تبدیل شده است. در این پژوهش، تاثیر درصد کود گاوی در ترکیب با باگاس نیشکر و دمای محیط درون بیوراکتورها بر حجم بیوگاز تولیدی مورد مطالعه قرار گرفت. آزمایشها در دو دمای 35 درجه سلسیوس (T1) و 45 درجه سلسیوس (T2) و در چهار ...
بیشتر
به دلیل مشکلات زیستمحیطی و افزایش تقاضا برای انرژی، استفاده از انرژیهای پاک و تجدیدپذیر مانند بیوگاز به یک ضرورت تبدیل شده است. در این پژوهش، تاثیر درصد کود گاوی در ترکیب با باگاس نیشکر و دمای محیط درون بیوراکتورها بر حجم بیوگاز تولیدی مورد مطالعه قرار گرفت. آزمایشها در دو دمای 35 درجه سلسیوس (T1) و 45 درجه سلسیوس (T2) و در چهار ترکیب با نسبت درصد وزنی مختلف از کود به باگاس B5، B10، B15 و B20 و در سه تکرار در قالب طرح فاکتوریل بر پایه کاملاً تصادفی انجام شد. حجم گاز تولید شده بر حسب ارتفاع ستون آب (برحسب سانتیمتر) اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که در سطح یک درصد اثر دما و نسبت کود به باگاس بر مقدار بیوگاز تولید شده اختلاف معنیداری داشت. همچنین با افزایش دما از T1 به T2 میزان بیوگاز تولید شده در ترکیبات B5، B10، B15 و B20 به ترتیب 82/36، 50/22، 80/15 و 80/8 درصد افزایش یافت. با افرایش درصد کود گاوی از B5به B20 در دمای T1 و T2 میزان بیوگاز تولیدی به ترتیب 27/68 و 81/31 درصد افزایش یافت، بطوری که بیشترین میزان بیوگاز تولیدی تجمعی برحسب ماده آلی فرارm3.kg.VS-1 33/0 در تیمار B20T2 بدست آمد.