مقاله پژوهشی
روح الله منتقمی راد؛ ابراهیم احمدی؛ سعید ظریف نشاط
چکیده
شرایط نگهداری محصول پس از برداشت و طول دوره انبارداری از عوامل مهمی هستند که بر ویژگیهای کیفی محصولات مانند رنگ و خواص مکانیکی تأثیر بهسزایی دارند. به همین منظور در این پژوهش دو نوع زیتون تلخ و شیرین شده با سود 5/1 درصد جمعآوری و جهت بررسی تأثیر طول دوره انبارداری مورد آزمایش قرار گرفتند. میوه زیتون در دو دما (شرایط محیطی با ...
بیشتر
شرایط نگهداری محصول پس از برداشت و طول دوره انبارداری از عوامل مهمی هستند که بر ویژگیهای کیفی محصولات مانند رنگ و خواص مکانیکی تأثیر بهسزایی دارند. به همین منظور در این پژوهش دو نوع زیتون تلخ و شیرین شده با سود 5/1 درصد جمعآوری و جهت بررسی تأثیر طول دوره انبارداری مورد آزمایش قرار گرفتند. میوه زیتون در دو دما (شرایط محیطی با دمای 25 و در درون یخچال با دمای 4 درجه سیلسیوس) به مدت سه ماه نگهداری و در طول این مدت با فواصل زمانی 10 روزه آزمایشهایی انجام شد. برای تعیین خواص مکانیکی و رنگسنجی از دستگاه آزمایش کشش- فشار و دستگاه رنگسنج استفاده گردید. با انجام آزمون فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی، تأثیر عوامل مستقل، زمان انبارداری، دمای نگهداری و نوع زیتون بر خواص اندازهگیری شده (ضریب برشی، نیروی برشی، انرژی برشی، ضریب کشسانی، نیروی نفوذ، کرنش تسلیم، L*، a*، b*، h و c*) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج آزمونهای مکانیکی و رنگسنجی نشان داد که با افزایش مدت زمان انبارداری، سفتی، استحکام برشی و سایر خواص مکانیکی زیتون تلخ و شیرین شده افزایش یافت و میزان L* و b* نمونهها نسبت به روزهای اول، دهم و بیستم بیشتر شد. نمونههای تلخ و شیرین نگهداری شده در دمای 4 درجه سیلسیوس نسبت به نمونههای مشابه در دمای 25 درجه سیلسیوس دارای سفتی، ضریب کشسانی، ضریب برشی، نیروی برشی و انرژی برشی بیشتر و میزان L*، b* و c* کمتری بودند.
مقاله پژوهشی
میثم صفری؛ رضا امیری چایجان؛ بهنام علائی
چکیده
هدف از انجام این مطالعه، ارزیابی تاثیر درجه حرارت هوا، توان میکروویو و فشار خلاء در روند خشککردن مغز بادام و محاسبه ضریب پخش موثر رطوبت، انرژی فعالسازی، انرژی مصرفی، چروکیدگی و تغییرات کلی رنگ مغز بادام در طی فرآیند خشککردن بود. در این پژوهش خواص خشکشدن مغز بادام با رطوبت اولیه 47% بر پایه خشک در یک خشککن خلائی مادون ...
بیشتر
هدف از انجام این مطالعه، ارزیابی تاثیر درجه حرارت هوا، توان میکروویو و فشار خلاء در روند خشککردن مغز بادام و محاسبه ضریب پخش موثر رطوبت، انرژی فعالسازی، انرژی مصرفی، چروکیدگی و تغییرات کلی رنگ مغز بادام در طی فرآیند خشککردن بود. در این پژوهش خواص خشکشدن مغز بادام با رطوبت اولیه 47% بر پایه خشک در یک خشککن خلائی مادون قرمز با پیشتیمار میکروویو با پیشتیمار میکروویو مورد مطالعه قرار گرفت. آزمایشهای خشککردن مغز بادام در سه سطح دمای هوای خشککن (45، 60 وC ° 75)، سه سطح توان میکروویو (270، 450 و W 630) و سه فشار خلاء (20، 40 و kPa 60) و در توان مادون قرمزW100 انجام شد. هفت مدل ریاضی خشککردن مغز بادام با دادههای سینتیک به دست آمده از آزمایشها برازش داده شد. نتایج نشان داد که مدل میدیلی و همکاران دارای بهترین عملکرد بود. بیشترین و کمترین مقدار ضریب پخش رطوبت موثر به ترتیب m2/s9-10 33/5 و m2/s 10-10 03/8 به دست آمدند. مقادیر انرژی فعالسازی برای مغز بادام بین 73/28 و kJ/mol 84/51 محاسبه شد. بیشترین و کمترین مقدار انرژی مصرفی به ترتیب kWh 26/0 و kWh 07/0 به دست آمد. بیشترین و کمترین مقدار چروکیدگی به ترتیب 14/14% و 78/7% تعیین شد. بیشترین میزان تغییر کلی رنگ 85/8 و کمترین مقدار آن 61/2 حاصل گردید. با توجه به اهمیت شاخصهای کیفی، توصیه میشود که برای داشتن کمترین مقدار چروکیدگی و تغییر رنگ، مغز بادام را در دمای C° 45، توان میکروویو W 270 و فشار خلاء kPa 20 خشک کرد.
مقاله پژوهشی
نگار حافظی؛ محمد جواد شیخ داودی؛ سید مجید سجادیه؛ محمد اسماعیل خراسانی فردوانی
چکیده
هدف از این تحقیق پیشبینی نسبت رطوبت ورقههای سیبزمینی در طی فرآیند خشک کردن با گرمایش مادون قرمز تحت شرایط خلأ به عنوان تابعی از زمان خشک کردن، میزان خلأ، توان تابشی لامپ مادون قرمز، ضخامت ورقه و محتوای رطوبت محصول به کمک شبکههای عصبی مصنوعی میباشد. آزمایشها در سه سطح توان لامپ مادون قرمز 100، 150 و 200 وات، سه سطح خلأ 20، 80 و 140 میلیمتر ...
بیشتر
هدف از این تحقیق پیشبینی نسبت رطوبت ورقههای سیبزمینی در طی فرآیند خشک کردن با گرمایش مادون قرمز تحت شرایط خلأ به عنوان تابعی از زمان خشک کردن، میزان خلأ، توان تابشی لامپ مادون قرمز، ضخامت ورقه و محتوای رطوبت محصول به کمک شبکههای عصبی مصنوعی میباشد. آزمایشها در سه سطح توان لامپ مادون قرمز 100، 150 و 200 وات، سه سطح خلأ 20، 80 و 140 میلیمتر جیوه به همراه یک حالت تحت شرایط اتمسفری (بدون خلأ) با سه ضخامت ورقه 1، 2 و 3 میلیمتر در سه تکرار انجام گردید. از شبکه عصبی پرسپترون چند لایه پس انتشار پیشخور با الگوریتم یادگیری لونبرگ- مارکوارت جهت پیشبینی تغییرات رطوبت نسبت به زمان در طی فرآیند خشک کردن استفاده گردید. بهترین چیدمان شبکه عصبی بر اساس یک لایه پنهان به صورت 1-2-4 با تابع انتقال تانژانت سیگموئید انتخاب شد. به طور کلی نتایج حاکی از آن بود که شبکه عصبی پنجم با پارامترهای ورودی ضخامت ورقه، خلأ، توان تابشی لامپ مادون قرمز و محتوای رطوبت محصول با بیشترین ضریب تبیین 99990/0 و کمترین خطای شبکه 00016/0 نتایج بهتری در جهت پیشبینی نسبت رطوبت ورقههای سیبزمینی ارائه نموده است.
مقاله پژوهشی
محمد خرمیان؛ سعید سلیم پور
چکیده
به منظور بررسی تاثیر رژیم آبیاری و عناصر پتاسیم و روی بر عملکرد و کارایی مصرف آب گندم (WUE) رقم چمران مطالعهای به صورت کرتهای یک بار خرد شده در قالب بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار به مدت دو سال در مرکز تحقیقات کشاورزی صفی آباد دزفول اجرا شد. سه سطح اصلی آبیاری پس از50 (I50)، 75 (I75) و 100 (I100) میلیمتر تبخیر از تشتک تبخیر و سه سطح فرعی کود، ...
بیشتر
به منظور بررسی تاثیر رژیم آبیاری و عناصر پتاسیم و روی بر عملکرد و کارایی مصرف آب گندم (WUE) رقم چمران مطالعهای به صورت کرتهای یک بار خرد شده در قالب بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار به مدت دو سال در مرکز تحقیقات کشاورزی صفی آباد دزفول اجرا شد. سه سطح اصلی آبیاری پس از50 (I50)، 75 (I75) و 100 (I100) میلیمتر تبخیر از تشتک تبخیر و سه سطح فرعی کود، بدون مصرف کود پتاسیم و روی (F0)، مصرف کود پتاسیم و روی بر اساس آزمون خاک (F1) (kg ha-1200 سولفات پتاسیم و kg ha-1 40 سولفات روی) و 50 درصد بیشتر از آزمون خاک (kg ha-1 300 سولفات پتاسیم و kg ha-1 60 سولفات روی) (F2) تیمارهای آزمایشی را تشکیل دادند. نتایج نشان داد که تیمار I50F2 با g m-2 5/673 بیشترین و تیمار I100F0 با g m-2 3/450 کمترین عملکرد را داشت. با افزایش مصرف کود در تیمار I50، عملکرد و کارایی مصرف آب افزایش یافت؛ هر چند که تفاوت معنیداری بین دو تیمار F1 و F2 وجود نداشت. در شرایط تنش رطوبت (I100 و I75) کاربرد کودهای محتوی پتاسیم و روی، بیش از مقدار توصیه شده (I100F2 و I75F2) باعث کاهش عملکرد گندم شد؛ از اینرو لازم است که در شرایط تنش رطوبتی از مصرف کودهای محتوی پتاسیم و روی بیشتر از مقدار توصیه شده خودداری شود. اثر متقابل مقادیر آب و کود نشان داد که تیمار (I75F1) با عملکرد و WUE بهترتیبt ha-1 4/6 وkg m-3 28/1 به عنوان تیمار مناسب قابل توصیه است.
مقاله پژوهشی
رضا طباطبایی کلور؛ رمضان هادی پور
چکیده
ساقه نیشکر به هنگام برداشت و پس از آن در معرض بارهای مکانیکی مختلف قرار دارد. طراحی و بهینه سازی دستگاه های برداشت و فرآوری نیشکر نیاز به مطالعه خصوصیات مکانیکی و فیزیکی محصول و ارتباط آنها با ماشین دارد. در این تحقیق، خصوصیات برشی، فشاری و خمشی ساقه در سه قسمت از ساقه (پایین، وسط و بالا) و در دو نقطه (روی گره و بین گره ها) در قالب آزمایش ...
بیشتر
ساقه نیشکر به هنگام برداشت و پس از آن در معرض بارهای مکانیکی مختلف قرار دارد. طراحی و بهینه سازی دستگاه های برداشت و فرآوری نیشکر نیاز به مطالعه خصوصیات مکانیکی و فیزیکی محصول و ارتباط آنها با ماشین دارد. در این تحقیق، خصوصیات برشی، فشاری و خمشی ساقه در سه قسمت از ساقه (پایین، وسط و بالا) و در دو نقطه (روی گره و بین گره ها) در قالب آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی در سه تکرار تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد که تیمارهای آزمایشی در قسمت های مختلف ساقه اختلاف معنی دار دارند. مقاومت برشی و نیز مدول الاستیسیته و تنش حاصل از بارگذاری خمشی در قسمت های پایین تر ساقه و نقاط روی گره بیشتر از نقاط دیگر می باشند. انرژی برشی مخصوص در قسمت های بالایی ساقه و روی گره بیشتر بود؛ در حالیکه انرژی حاصل از بارگذاری فشاری و خمشی در این نقاط کمتر بود. مقاومت برشی ساقه، مدول الاستیسیته فشاری، تنش خمشی و مدول خمشی در قسمت پایین ساقه و روی گره به ترتیب مگاپاسکال 47/2، 3/215، 4/93 و 3/721 و در قسمت بالای ساقه و بین گره ها به ترتیب مگاپاسکال 53/1، 5/84، 2/79 و 7/636 بهدست آمد. همچنین، انرژی برشی مخصوص، انرژی فشاری و خمشی در قسمت پایین ساقه و روی گره به ترتیب mJ.mm-2 8/41، 3/111 و 2/110 و در قسمت بالای ساقه و بین گره ها به ترتیب mJ.mm-2 1/56، 1/44 و 4/72 بهدست آمد. بهطور کلی می توان گفت که قسمت های پایین ساقه دارای ساختار سلولی و فیبری محکم بوده و در نتیجه بافت خشبی و سفت تری دارند و در قسمت گره نیز سلولها بهصورت رشته های مارپیچی و درهم تنیده هستند. بنابراین، خصوصیات مکانیکی ساقه نیشکر در قسمت های مختلف تحت تاثیر ساختار سلولی ساقه قرار می گیرد.
مقاله پژوهشی
ایمان فاضلی فارسانی؛ محمد حسن صالحی؛ علی اصغر بسالت پور؛ محمد رضا فرزانه
چکیده
در طول چند دهه اخیر استفاده از مدلهای هیدرولوژیکی به منظور شبیهسازی، درک بهتر فرایندها و صرفه جویی در هزینهها در حوضههای آبریز بسیار گسترش یافته است. برای شبیهسازی رواناب در مقیاس حوزههای آبخیز، مدلهای هیدرولوژیکی گوناگونی از جمله SWAT توسعه داده شده است. در این پژوهش از مدل SWAT برای شبیهسازی رواناب ماهانه در حوزه ...
بیشتر
در طول چند دهه اخیر استفاده از مدلهای هیدرولوژیکی به منظور شبیهسازی، درک بهتر فرایندها و صرفه جویی در هزینهها در حوضههای آبریز بسیار گسترش یافته است. برای شبیهسازی رواناب در مقیاس حوزههای آبخیز، مدلهای هیدرولوژیکی گوناگونی از جمله SWAT توسعه داده شده است. در این پژوهش از مدل SWAT برای شبیهسازی رواناب ماهانه در حوزه آبخیز بازفت استفاده شد و تأثیر دبی چشمهها موجود در منطقه بر دقت شبیهسازی آن در دو اجرا مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که تأثیر دبی چشمهها بر جریان پایه، جریان بیشینه و شیب هیدروگرافها نسبت به دادههای مشاهداتی بسیار نزدیکتر از حالتی است که دبی چشمهها وارد مدل SWAT نشده است؛ سپس مدل همراه با دبی چشمهها برای واسنجی و اعتبارسنجی با استفاده از الگوریتم پرندگان (PSO) انتخاب شد. در بخش آنالیز حساسیت، پارامترهای شماره منحنی (CN2)، زمان تاخیر برای آبخوان (GW_DELAY)، ضریب نفوذ آبخوان (RCHRG_DP)، فاکتور تاخیر دمای توده برف (TIMP) و متوسط کل بارش ماهانه در طول دوره پیشبینی (PCPMM) بیشترین حساسیت را بر قابلیت شبیهسازی مدل داشتند. مقادیر شاخص ارزیابی مدل شاملr-factor، p-factor و ضریب تبیین (R2) به دست آمده در مرحله واسنجی به ترتیب برابر 01/1، 76 درصد و 79/0 و در مرحله اعتبارسنجی برابر 76/0، 72 درصد و 57/0 بود. بنابراین با توجه به تأثیر چشمگیر دبی چشمهها و پارامترهای ورودی مدل بر شبیهسازی روند تغییرات جریان در منطقه مورد مطالعه، به نظر میرسد که در نظر گرفتن این عوامل در مدلسازی با SWAT برای شبیهسازی رواناب در حوزههای آبخیز کوهستانی با توپوگرافی شدید، ضروری باشد.
مقاله پژوهشی
سعید فیروزی
چکیده
دادههای خواص فیزیکی و مکانیکی ارقام مختلف فندق میتوانند به منظور بهینهسازی و طراحی تجهیزات برداشت و فرآوری این محصول مورد استفاده قرار گیرند. در عین حال، بررسی خواص غذایی میوه فندق در صنایع غذایی حائز اهمیت است. از این رو برخی خواص فیزیکی، مکانیکی و غذایی سه رقم فندق متداول در منطقه اشکورات گیلان واقع در شمال ایران با نامهای ...
بیشتر
دادههای خواص فیزیکی و مکانیکی ارقام مختلف فندق میتوانند به منظور بهینهسازی و طراحی تجهیزات برداشت و فرآوری این محصول مورد استفاده قرار گیرند. در عین حال، بررسی خواص غذایی میوه فندق در صنایع غذایی حائز اهمیت است. از این رو برخی خواص فیزیکی، مکانیکی و غذایی سه رقم فندق متداول در منطقه اشکورات گیلان واقع در شمال ایران با نامهای گرد، بادامی و کشاورزی مورد بررسی و مقایسه قرار گرفتند. خواص فیزیکی شامل ابعاد، جرم، کرویت، مساحت رویه، جرم مخصوص حقیقی و ظاهری، تخلخل، زاویه انباشتگی، نسبت وزن میوه به فندق، سرعت حد، ضریب اصطکاک فندق و میوه آن بر روی صفحات گالوانیزه و تخته سهلا بودند. چهار خاصیت مکانیکی شامل نیروی گسیختگی، تغییر شکل و انرژی جذبشده تا نقطه گسیختگی و سختی ارقام مختلف فندق تعیین شدند. همچنین عناصر غذایی پروتئین خام، روغن، فیبر خام، ماده خشک، کربوهیدرات و برخی مواد معدنی مهم میوههای فندق شامل فسفر، پتاسیم، ازت، آهن، روی و منگنز نیز مورد اندازهگیری و مقایسه قرار گرفتند. نتایج بیانگر وجود اختلافات معنیدار آماری بین صفات فیزیکی و مکانیکی ارقام مختلف فندق متداول در شمال ایران بود. همچنین جدولی از عناصر غذایی مهم میوه فندق برای ارقام مورد مطالعه، ارائه گردید. بر این اساس، بین دادههای خواص غذایی ارقام مختلف فندق نیز اختلافات آماری معنیداری وجود داشت. این خواص میتواند به ویژگیهای رقمی و شرایط رشد ارقام مختلف فندق مربوط باشد.
مقاله پژوهشی
عارف مردانی؛ نسا دیباگر؛ اسعد مدرس مطلق
چکیده
در این مطالعه به منظور تحلیل برهمکنش تایر محرک-خاک از دو روش عددی و تجربی استفاده شد تا تاثیر تغییرات سرعت پیشروی و بار دینامیکی تایر روی تنش عمودی خاک در عمقهای مختلف مورد بررسی قرار گیرد. در روش عددی با استفاده از نرم افزار اجزاء محدود آباکوس[1] برای شبیهسازی خاک به عنوان ماده الاستوپلاستیک از مدل دراکر-پراگر و برای طراحی ...
بیشتر
در این مطالعه به منظور تحلیل برهمکنش تایر محرک-خاک از دو روش عددی و تجربی استفاده شد تا تاثیر تغییرات سرعت پیشروی و بار دینامیکی تایر روی تنش عمودی خاک در عمقهای مختلف مورد بررسی قرار گیرد. در روش عددی با استفاده از نرم افزار اجزاء محدود آباکوس[1] برای شبیهسازی خاک به عنوان ماده الاستوپلاستیک از مدل دراکر-پراگر و برای طراحی مولفههای سازنده تایر به عنوان لاستیک تراکمناپذیر، از مدل مواد هایپرالاستیک کرنش محدود و الاستیک استفاده شد. آزمونهای تجربی نیز با استفاده از آزمونگر تک چرخ و انباره خاک در سطوح مختلفی از سرعت پیشروی و بار دینامیکی در عمقهای مختلف خاک انجام گرفتند. مقایسه نتایج حاصل از هر دو روش حاکی از مطابقت خوب نتایج آزمونهای شبیهسازی و تجربی بوده است. در هر دو آزمون، افزایش سرعت پیشروی تایر منجر به کاهش تنش عمودی خاک در ترکیبهای مختلف بار دینامیکی و عمق گردید، به طوریکه ضریب همبستگی نتایج تجربی و عددی در کمترین و بیشترین سرعت پیشروی تایر در بار دینامیکی2کیلو نیوتن و عمق 1/0 متر به ترتیب 87/0 و 91/0 درصد بوده است. در هر دو آزمون، کاهش تنش عمودی خاک بر اثر افزایش عمق، از یک الگوی توانی پیروی کرده است.
مقاله پژوهشی
ارژنگ فتحی گردلیدانی؛ حسین میرسید حسینی؛ محسن فرحبخش
چکیده
مطالعه انکوباسیون به منظور بررسی اثر کمپوست قارچ مصرفی(SMC) و بیوچار باگاس نیشکر(B) بر فراهمی واجزاء مختلف فسفر معدنی در یک خاک آهکی انجام گرفت. تیمارها شامل B1 و B2 (معادل15 و 30 تن در هکتار)، SMC1، SMC2 (معادل20 و 40 تن در هکتار) و شاهد(C) بودند. فسفر قابل جذب و محلول در آب، pH و شکلهای فسفر معدنی شامل دیکلسیم فسفات(Ca2-P)، اکتاکلسیم فسفات(Ca8-P)، ...
بیشتر
مطالعه انکوباسیون به منظور بررسی اثر کمپوست قارچ مصرفی(SMC) و بیوچار باگاس نیشکر(B) بر فراهمی واجزاء مختلف فسفر معدنی در یک خاک آهکی انجام گرفت. تیمارها شامل B1 و B2 (معادل15 و 30 تن در هکتار)، SMC1، SMC2 (معادل20 و 40 تن در هکتار) و شاهد(C) بودند. فسفر قابل جذب و محلول در آب، pH و شکلهای فسفر معدنی شامل دیکلسیم فسفات(Ca2-P)، اکتاکلسیم فسفات(Ca8-P)، فسفات آلومینیم(Al-P)، فسفات آهن(Fe-P)، فسفرمحبوس (OC-P) و آپاتیت (Ca10-P) در زمانهای 14، 60 و 120 روز اندازهگیری و از لحاظ آماری مقایسه شدند. نتایج نشان داد که فسفر قابل جذب از 8/8 میلیگرم بر کیلوگرم در شاهد به 8/17، 8/28 و 4/12 به ترتیب در SMC1، SMC2 وB2 به طور معنیداری افزایش یافت(p<0.01) که با گذشت زمان در B2 روند افزایشی بود؛ ولی در SMC2 بیشترین مقدار در زمان 60 روز مشاهده شد. فسفر محلول در آب نیز از 1/2 میلیگرم بر کیلوگرم در شاهد به 8/2 و 7/2 به ترتیب در SMC2 و B2 افزایش معنیداری نشان داد و با گذشت زمان در SMC2 روند افزایشی بود. تیمار SMC2 به طور معنیداری pH خاک را از 2/7 در شاهد به 1/7 کاهش داد. با گذشت زمان pH در همه تیمارها افزایش نشان داد. با گذشت زمان، SMC1 و SMC2 شکل Ca2-P را در مقایسه با شاهد به طور معنیدار افزایش دادند. همچنین، شکلهای Ca8-P و Al-P از 158 و 27 میلیگرم بر کیلوگرم در شاهد به ترتیب به 186 و 35 در SMC2 افزایش یافت(p<0.01). این نتایج بر اثر گذاری بیشتر SMC در تغییرات فسفر معدنی در مقایسه با بیوچار تاکید دارد؛ اگرچه مصرف بیوچار در سطوح بالا نیز مثبت بود.
مقاله پژوهشی
محمد امیر دلاور؛ آرمان نادری
چکیده
هدف از این تحقیق بررسی ویژگیهای مختلف خاکهای سدیمی و خاکهای همراه آنها و تعیین عوامل مؤثر بر تشکیل این خاکها در منطقه نیمهخشک دشت آبیک است. برای نیل به اهداف این تحقیق در سه موقعیت ارتفاعی واحد فیزیوگرافی دشت آبرفتی دامنهای شامل مناطق نسبتاً مرتفع، مناطق حدواسط و مناطق پست مطالعه خاکرخها انجام شد. در قسمتهای ...
بیشتر
هدف از این تحقیق بررسی ویژگیهای مختلف خاکهای سدیمی و خاکهای همراه آنها و تعیین عوامل مؤثر بر تشکیل این خاکها در منطقه نیمهخشک دشت آبیک است. برای نیل به اهداف این تحقیق در سه موقعیت ارتفاعی واحد فیزیوگرافی دشت آبرفتی دامنهای شامل مناطق نسبتاً مرتفع، مناطق حدواسط و مناطق پست مطالعه خاکرخها انجام شد. در قسمتهای نسبتاً مرتفع با وجود اختلاف ارتفاع پنج تا 10 متر، مقادیر سدیم تبادلی و هدایت الکتریکی اراضی کم بود و نشانهای از وجود خاکهای شور و سدیمی مشاهده نگردید. خاکهای این قسمت از اراضی در تحت گروه زریک هاپلوکمبیدز طبقهبندی شدند. خاکهای مناطق حدواسط با اختلاف ارتفاع حدود دو تا پنج متر در تحت گروههای سدیک زریک هاپلوکمبیدز و گروه بزرگ سدیک زریک هاپلوکلسیدز طبقهبندی شدند. خاکهای سدیمی که به صورت لکههای سفیدرنگ در مناطق پست مشاهده گردیدند، در تحت گروههای زریک و ورتیک ناترآرجیدز طبقهبندی شدند. بخش رس خاک شامل کانیهای ایلیت، مونتموریلونیت، کلریت و پالیگورسکیت بود. پوششهای رسی در افقهای ناتریک توسط مطالعات میکرومورفولوژیکی و میکروسکپ الکترونی روبشی تأیید شد. عوامل اصلی تشکیل خاکهای سدیمی و خاکهای همراه آنها در منطقه به وضعیت قرارگیری خاکها، وجود پستی و بلندی محلی، حرکتهای جانبی و عمقی آب و املاح محلول از مناطق مجاور به سمت اراضی پایین دست و افزایش رسوبات بادرفتی حاوی املاح شور و سدیمی در منطقه مرتبط است.