مقاله پژوهشی
تغذیه گیاه، حاصلخیزی خاک و کودها
نرجس سوسرائی؛ مجتبی بارانی مطلق؛ سید علیرضا موحدی نائینی
چکیده
بیوچار بهدلیل دارا بودن سطح ویژه بالا، ساختار متخلخل و گروههای عامل پیوندی اکسیژنی در سطح آن میتواند بهعنوان ماده اولیه برای تهیه و سنتز کامپوزیت معدنی یا فلزی مورد استفاده قرار گیرد. در این کامپوزیتها، از بیوچار بهعنوان یک ساختار متخلخل خوب برای حمایت و میزبانی فلزات استفاده میشود. بنابراین پژوهش حاضر با هدف بررسی کارایی ...
بیشتر
بیوچار بهدلیل دارا بودن سطح ویژه بالا، ساختار متخلخل و گروههای عامل پیوندی اکسیژنی در سطح آن میتواند بهعنوان ماده اولیه برای تهیه و سنتز کامپوزیت معدنی یا فلزی مورد استفاده قرار گیرد. در این کامپوزیتها، از بیوچار بهعنوان یک ساختار متخلخل خوب برای حمایت و میزبانی فلزات استفاده میشود. بنابراین پژوهش حاضر با هدف بررسی کارایی پلت بیوچارهای غنی شده با روی به دو روش پیش و پس گرماکافت و تأثیر آن-ها بر زیست فراهمی روی در خاک، برخی ویژگیهای فیزیولوژیک (کلروفیل a، b و کل) و جذب روی در گندم انجام گرفت. بدین منظور آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار و با 18 تیمار به اجرا درآمد. فاکتورها شامل سه نوع منبع تأمین کننده روی به صورت مصرف خاکی (سولفات روی، بیوچار غنی از روی به روش پیش گرماکافت و پس گرماکافت)، سه سطح روی (0، 10 و 20 میلیگرم روی بر کیلوگرم خاک) و محلولپاشی روی (محلولپاشی با آب مقطر و سولفات روی 3 در هزار) بود. نتایج نشان داد تیمارهای مورد بررسی باعث افزایش ویژگیهای فیزیولوژیک در گیاه گندم شد به نحوهای که بیشترین مقدار کلروفیل a، b، کل به ترتیب با میانگین 99/4، 36/3 و 35/8 میلیگرم بر گرم وزن تازه گیاه از تیمار پلت بیوچار پیش گرماکافت با غلظت 20 میلیگرم برکیلوگرم همراه با محلولپاشی روی بدست آمد. همچنین بیشترین جذب روی در هر دو مرحله ظهور پرچم و مرحله برداشت به ترتیب با میانگین 33/120 و 62/86 میلیگرم بر کیلوگرم وزن خشک گیاه از تیمار پلت بیوچار پیش و پس گرماکافت با غلظت 20 میلیگرم برکیلوگرم همراه با محلولپاشی روی بدست آمد که نسبت به تیمار 20 میلیگرم بر کیلوگرم همراه با محلولپاشی سولفات روی به ترتیب افزایشی معادل با 69/27 و 30 درصد داشت. به طور کلی، نتایج بیانگر نقش مثبت پلت بیوچار- روی در افزایش غلظت و جذب روی درگیاه گندم بود. با این وجود، محلول پاشی تکمیلی روی همراه با پلت بیوچار غنی از روی به مقدار 20 میلیگرم بر کیلوگرم به صورت پیش گرماکافت بیشترین تأثیر را بر ویژگیهای فیزیولوژیک و زیست فراهمی روی برای گیاه گندم داشت.
کاربردی
تغذیه گیاه، حاصلخیزی خاک و کودها
اسمعیل خالقی؛ مهرانگیز چهرازی؛ حجت شیرازی
چکیده
آنتوریوم یکی از مهمترین گلهای زینتی با تقاضای زیاد بازار در مقیاس جهانی است که فاکتورهای کیفی و کمی این گل میتواند تحت تأثیر فاکتورهای زیادی از جمله تغذیه قرار گیرد لذا جهت بررسی کاربرد زغال زیستی (در سه سطح 0، 5 و 10 درصد) و اسیدهیومیک (در سه غلظت 0، 500 و 1000 میلیگرم بر لیتر) بر ویژگیهای کمی، کیفی و تغذیهای گل آنتوریوم آزمایشی ...
بیشتر
آنتوریوم یکی از مهمترین گلهای زینتی با تقاضای زیاد بازار در مقیاس جهانی است که فاکتورهای کیفی و کمی این گل میتواند تحت تأثیر فاکتورهای زیادی از جمله تغذیه قرار گیرد لذا جهت بررسی کاربرد زغال زیستی (در سه سطح 0، 5 و 10 درصد) و اسیدهیومیک (در سه غلظت 0، 500 و 1000 میلیگرم بر لیتر) بر ویژگیهای کمی، کیفی و تغذیهای گل آنتوریوم آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در گلخانه دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز انجام گرفت. نتایج نشان داد که مصرف اسیدهیومیک و زغال زیستی سبب افزایش معنیدار وزن تر و خشک ریشه، سطح برگ، طول اسپات، تعداد گل، کلروفیل کل، نیتروژن و پتاسیم گردید. بیشترین وزن تر(62/50 گرم) و خشک (12/5 گرم) ریشه گیاه در اثر کاربرد 10 درصد زغال زیستی همراه با 1000 میلیگرم بر لیتر اسیدهیومیک به دست آمد که نسبت به 1000 میلیگرم بر لیتر اسیدهیومیک بدون زغال زیستی به ترتیب افزایش 75/48 و 20/93 درصدی داشت. همچنین بیشترین تعداد گل و میزان کلروفیل در بالاترین غلظت اسیدهیومیک و زغال زیستی به دست آمد. طی کاربرد اسیدهیومیک طول ساقه گلدهنده، نسبت به شاهد افزایش معنیداری داشت به طوری که بیشترین میزان طول ساقه گلدهنده و طول اسپات در غلظت 1000 میلیگرم بر لیتر اسیدهیومیک به دست آمد. به طوری کلی کاربرد اسیدهیومیک و زغال زیستی موجب بهبود ویژگیهای کمی، کیفی و تغذیهای در گل آنتوریوم گردید.
کاربردی
فناوری پس از برداشت
صالح آذری؛ اسماعیل میرزایی قلعه؛ حکمت ربانی؛ حامد کرمی
چکیده
قَهوه نوعی نوشیدنی رایج است که از دانههای بوداده و آسیابشده گیاه قهوه به دست میآید. هنگام رسیدن میوهی گیاه قهوه، دانههای قهوه را برداشت، فرآوری و درنهایت خشک میکنند. دانههای قهوهی خشکشده به درجات مختلف بوداده میشوند و بسته به عطر و طعم مورد نظر، درجهبندی میشود. تشخیص ناخالصیها و تقلبهای طبیعی و غیرطبیعی در ...
بیشتر
قَهوه نوعی نوشیدنی رایج است که از دانههای بوداده و آسیابشده گیاه قهوه به دست میآید. هنگام رسیدن میوهی گیاه قهوه، دانههای قهوه را برداشت، فرآوری و درنهایت خشک میکنند. دانههای قهوهی خشکشده به درجات مختلف بوداده میشوند و بسته به عطر و طعم مورد نظر، درجهبندی میشود. تشخیص ناخالصیها و تقلبهای طبیعی و غیرطبیعی در قهوه از اهمیت بالایی برخوردار است. در این تحقیق استفاده از فناوری بینی الکترونیکی و هوش مصنوعی به منظور تشخیص تقلب قهوه ربوستا در قهوه نوع عربیکا (Medium Dark) مورد ارزیابی قرار گرفت. جهت انجام آزمایشها و تقلب از نمونه قهوه ربوستا با درصدهای وزنی 10 ،40،30،20 و 50 درصد به صورت محلول استفاده شد. برای انجام آزمایشهای مرتبط با بویایی از بینی الکترونیکی مجهز به هشت حسگر اکسید فلزی استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل دادهها، از روشهای هوش مصنوعی شامل تحلیلهای PCA و ANN استفاده شد. نتایج PCA نشان داد که 87% از کل واریانس دادهها توسط PC1 و 8% با PC2 توضیح داده شدهاند و دو مؤلفه اصلی بیان شده، 95٪ از واریانس کل دادههای نرمال شده را تشکیل میدهند. همچنین روش ANN نسبت به روش LDA دقت بالاتری را نشان داد. بینی الکترونیکی نشان دادکه ابزاری سریع و مؤثر برای تشخیص مواد تقلبی در قهوه است.