TY - JOUR ID - 17190 TI - ارزیابی تاثیرات زغال‌زیستی و کمپوست بر روی برخی از ویژگی‌های فیزیکی و مکانیکی خاک‌های شور و سدیمی JO - مهندسی زراعی JA - AGEN LA - fa SN - 2588-526X AU - حسنی, فاطمه AU - خادم الرسول, عطااله AU - شکفته, حسین AD - گروه خاکشناسی، دانشکده کشاورزی دانشگاه رفسنجان AD - عضو هیئت علمی دانشگاه شهید چمران اهواز AD - گروه خاکشناسی دانشکده کشاورزی دانشگاه جیرفت Y1 - 2021 PY - 2021 VL - 44 IS - 3 SP - 295 EP - 312 KW - خاک‌های شور و سدیمی KW - اصلاح‌کننده‌ی خاک KW - مدیریت پایدار KW - پایداری خاکدانه KW - رطوبت خاک KW - زغال زیستی DO - 10.22055/agen.2021.34860.1581 N2 - شور و سدیمی شدن خاک‌ها، از جمله پدیده‌های تخریب خاک محسوب می‌شود که ضمن کاهش کیفیت خاک به‌طور فزاینده‌ای، موجب کاهش عملکرد محصولات به‌ویژه در مناطق خشک و نیمه‌خشک می‌گردد. یکی از روش‌های اصلاح و بهبود کیفیت خاک‌های شور و سدیمی، کاربرد اصلاح‌کننده‌های آلی همچون زغال‌های زیستی (Biochars) و کمپوست است. در این پژوهش زغال‌زیستی حاصل از باگاس نیشکر، کنوکارپوس و پوست پسته (در سطوح 2 و 4 درصد وزنی) و همچنین کمپوست (در سطوح 2 و 4 درصد وزنی) و در سطوح رطوبتی (25، 50 و 70 درصد رطوبت مزرعه) به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی و در 3 تکرار به خاک اعمال شد. نتایج نشان داد که تیمار 4 درصد زغال-زیستی بقایای کنوکارپوس و در سطح رطوبتی 25 درصد منجربه بیشترین کاهش جرم مخصوص ظاهری و مقاومت فروروی خاک گردید. در اثر افزدون 4 درصد زغال‌زیستی کنوکارپوس در سطح رطوبتی 50 درصد ظرفیت مزرعه بیشترین میزان میانگین وزنی قطر خاکدانه‌ها به‌عنوان شاخص پایداری خاکدانه‌ها و رطوبت حدروانی به‌دست آمد. همچنین افزودن تیمار 4 درصدی بقایای کنوکارپوس در سطح رطوبتی 70 درصد ظرفیت مزرعه به خاک سبب افزایش رطوبت حد خمیری شد. این پژوهش نشان دادکه کاربرد زغال‌های‌زیستی و کمپوست به‌عنوان اصلاح‌کننده‌هایی مناسب جهت بهبود ویژگیهای فیزیکی و مکانیکی خاک‌های شور و سدیمی محسوب می‌شوند. بر اساس نتایج این پژوهش زغال‌زیستی بقایای کنوکارپوس، بیشترین تأثیر را بر روی ویژگیهای فیزیکی و مکانیکی خاک‌های شوروسدیمی منطقه‌ی مطالعاتی نشان داد. بدین ترتیب می‌توان از این اصلاح‌کننده‌ی آلی به‌عنوان یک تیمار اثربخش در راستای تحقق اهداف مدیریت بقایای آلی استفاده نمود. UR - https://agrieng.scu.ac.ir/article_17190.html L1 - https://agrieng.scu.ac.ir/article_17190_76a885222a6e166d8de949a65146f3d6.pdf ER -