TY - JOUR ID - 14512 TI - بررسی شاخص های جذب و پالایش ترابری باکتری ای کولای در سیستم جریان ترجیحی JO - مهندسی زراعی JA - AGEN LA - fa SN - 2588-526X AU - اخوان, سحر AU - ابراهیمی, سهیلا AU - نوابیان, مریم AU - شعبانپور, محمود AU - موحدی نائینی, سید علیرضا AU - مجتهدی, علی AD - دانشجوی دکتری خاکشناسی دانشکده مهندسی آب و خاک دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان AD - دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان AD - عضو هیئت علمی گروه آب دانشکده کشاورزی دانشگاه گیلان AD - دانشیار دانشکده کشاورزی دانشگاه گیلان AD - عضو هیات علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان AD - عضو هیئت علمی گروه میکروبیولوژی دانشکده پزشکی دانشگاه گیلان Y1 - 2019 PY - 2019 VL - 42 IS - 1 SP - 1 EP - 12 KW - پالایش باکتری KW - جریان ترجیحی شاخص جذب باکتری KW - ماتریکس KW - ماکروپور KW - شوری DO - 10.22055/agen.2019.24412.1402 N2 - ماکروپورهای خاک مهم­ترین عامل انتقال پساب کودها و میکروارگانیسم‌ها از جمله باکتری‌های شاخص مدفوعی به خاک‌های عمیق‌تر و حتی به آب‌های زیرزمینی می­باشند. در این راستا، پژوهش حاضر با هدف مطالعه ترابری ترجیحی و نگهداشت باکتری اشرشیاکولای به‌عنوان یک باکتری شاخص و متداول در کودهای حیوانی در شرایط استفاده از آب شور تعریف گردید. مطالعات آزمایشگاهی در سیستم جریان ترجیحی با ماکروپورهای مصنوعی با قطرهای مختلف (1 و 2 سانتی‌متر) و تیمار شوری مختلف آب (1، 2 و 4 دسی‌زیمنس بر متر) تحت جریان اشباع در سال ۱۳۹۵ انجام شد. طرح آماری مورد استفاده، فاکتوریل دو فاکتوره در قالب طرح کاملاً تصادفی بود. نتایج نشان داد که اثر متقابل شوری و قطر ماکروپور بر میانگین غلظت خروجی(Cav)، ضریب پالایش باکتری (fλ)، شاخص نسبی جذب باکتری (SR) و عمق بیشینه پیش بینی شده انتقال باکتری (Zmax) در سطح آماری پنج درصد معنی دار بود. تیمار شوری 4 دسی زیمنس بر متر و بدون قطر ماکروپور بیشترین مقدار پالایش (01/0 کلنی بر میلی لیتر) را نشان دادند، به طوری که با افزایش قدرت یونی به میزان ۲ برابر، از میزان پالایش ۳۰ درصد کاسته شد. به طور کلی نتایج نشان داد که عامل اصلی انتقال باکتری وجود جریان ترجیحی در اثر پیوستگی ماکروپور است، اما شوری به عنوان یک عامل بازدارنده با افزایش قدرت یونی محلول خاک، میزان پالایش باکتری را کاهش داد. UR - https://agrieng.scu.ac.ir/article_14512.html L1 - https://agrieng.scu.ac.ir/article_14512_3840681ac5f44a89b28ab9d42ca1320c.pdf ER -