TY - JOUR ID - 10477 TI - پیش‎بینی محتوای رطوبتی خشک شدن لایه نازک آویشن باغی (Thymus vulgaris L.) به کمک سامانه استنتاج تطبیقی عصبی – فازی(ANFIS) JO - مهندسی زراعی JA - AGEN LA - fa SN - 2588-526X AU - نصیری, امین AU - مبلی, حسین AU - رفیعی, شاهین AU - رضایی, کرامت اله AD - دانشجوی دکتری مهندسی مکانیک ماشین¬های کشاورزی، دانشکده مهندسی و فناوری، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران AD - استاد گروه مهندسی ماشین¬های کشاورزی، دانشکده مهندسی و فناوری، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران AD - دانشیار گروه مهندسی ماشین¬های کشاورزی، دانشکده مهندسی و فناوری، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران Y1 - 2014 PY - 2014 VL - 36 IS - 2 SP - 37 EP - 48 KW - آویشن باغی KW - خشک شدن KW - انفیس KW - دسته‌بندی شبکه‌ای KW - دسته‌بندی کاهشی DO - N2 - آویشن از گیاهان دارویی مهم است که از گذشته دور مورد استفاده قرار می­گرفت. این گیاهدارایخواصمتعددیدردرمانبیماری­ها به خصوص بیماری­های عفونی می­باشد. ازآویشنوترکیباتموجوددرآندرصنایع مختلفغذایی، آرایشی و بهداشتیاستفادهفراوانیبهعملمی­آید. آویشن باغیاز گونه­های مهم گیاه آویشن می­باشد. فرآیند خشک کردن به­منظور حفظ کمیت و کیفیت اسانس استحصالی از گیاه نقش فوق­العاده­ای در فرآوری گیاهان دارویی دارد و ازجنبه­هایمهم فناوریخشک­کردنبا هدف انتخاب مناسب­ترینروشخشک­کردن،مدل­سازی این فرآیند می­باشد؛  لذا در این تحقیق، رفتار خشک­شدن لایه نازک آویشن باغی در خشک­کن لایه نازک تحقیقاتی به کمک سامانه استنتاج تطبیقی عصبی – فازی (انفیس) مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش­ها در سه سطح دمایی 40، 50 و 60 درجه سلسیوس و سه سطح سرعت 1، 5/1 و 2 متر بر ثانیه انجام گرفت. از چهار مدل انفیس برای شبیه­سازی سینتیک خشک شدن لایه نازک آویشن باغی استفاده گردید. برای ایجاد ساختار سامانه استنتاج فازی از دو روش دسته­بندی شبکه­ای و دسته­بندی کاهشی استفاده شد. برای تعیین بهترین مدل از دو معیار ضریب تعیین و ریشه متوسط خطای داده­ها استفاده شد. نتایج این مطالعه نشان داد که مدل انفیس می‌تواند داده‌های آزمایشگاهی را به خوبی پیش‌بینی کند. همچنین تکنیک دسته­بندی کاهشی در مقایسه با روش دسته­بندی شبکه­ای، روشی مناسب برای ایجاد ساختار سامانه استنتاج فازیدر فرآیند پیش­بینی نسبت رطوبت در مبحث خشک­شدن لایه نازک آویشن باغی می­باشد. UR - https://agrieng.scu.ac.ir/article_10477.html L1 - https://agrieng.scu.ac.ir/article_10477_9f708cd563afdb027b32de906fb0dc50.pdf ER -