TY - JOUR ID - 10048 TI - تأثیر کاربرد گچ و کود دامی بر بهبود میزان نیتروژن، فسفر و پتاسیم برگ و دانه گندم تحت تنش شوری JO - مهندسی زراعی JA - AGEN LA - fa SN - 2588-526X AU - محمدی, آرزو AU - بهمنیار, محمد علی AU - قاجار سپانلو, مهدی AD - دانش آموخته دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی ساری، دانشکده علوم زراعی، گروه خاکسناسی AD - دانشیار دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی ساری، دانشکده علوم زراعی، گروه خاکشناسی Y1 - 2013 PY - 2013 VL - 36 IS - 1 SP - 1 EP - 11 KW - گچ KW - کود دامی KW - شوری KW - نیتروژن KW - فسفر KW - پتاسیم KW - گندم DO - N2 - شوری از طریق کاهش پتانسیل اسمزی محلول، برهم خوردن تعادل عناصر غذایی و ایجاد سمیت باعث اختلال در رشد گیاه می­شود و عملکرد را کاهش می­دهد. کاربرد مواد اصلاح کننده نظیر گچ و کود دامی می­توانند با کاهش خسارت ناشی از شوری سبب افزایش عناصر مغذی برگ و دانه شوند. بدین منظور آزمایشی در سال زراعی 1388 بصورت اسپلیت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار بصورت گلدانی انجام شد. در این آزمایش فاکتور اصلی شامل سطوح مختلف شوری آب آبیاری (0، 3، 6، 9 و 12 دسی­زیمنس بر متر) از مخلوط نمکهای کلرید سدیم و کلرید کلسیم به نسبت 1:1و فاکتورهای فرعی شامل گچ (0، 15 و 30 تن در هکتار) و کود دامی (0 و 30 تن در هکتار) بوده است. نتایج نشان داد افزایش شوری آب آبیاری، سبب کاهش میزان فسفر و افزایش نیتروژن و پتاسیم در برگ گندم گردید. همچنین با افزایش شوری آب آبیاری، میزان فسفر و پتاسیم دانه کاهش و نیتروژن دانه گندم افزیش یافت. کاربرد گچ میزان نیتروزن، فسفر و پتاسیم در برگ را به ترتیب 31/6، 89/10 و 82/14 درصد و در دانه به ترتیب 32/10، 84/10 و 45/3 درصد افزایش داد. کاربرد کود دامی در تیمارهای مختلف شوری بر میزان عناصر نیتروژن و فسفر در برگ، فسفر و پتاسیم در دانه معنی­دار بود. بیشترین مقدار نیتروژن و فسفر در برگ و دانه با کاربرد 15 و 30 تن گچ در هکتار و بیشترین میزان پتاسیم در برگ و دانه با کاربرد 30 تن گچ در هکتار بدست آمد. UR - https://agrieng.scu.ac.ir/article_10048.html L1 - https://agrieng.scu.ac.ir/article_10048_596235b3694c3369e81125de187bb155.pdf ER -