تکنولوژی پس از برداشت
سید رضا طباطبایی کلور؛ شعبان قوامی جولندان
چکیده
پلتهای سوختی یکی از موارد استفاده از انرژی زیستتودهها میباشند که از پسماند کشاورزی، بقایای گیاهان و فضولات حیوانات ساخته شده و سبب تولید انرژی بیشتر در واحد حجم میشوند. عوامل مختلفی در فرآیند پلت سازی موثر هستند که شناخت آنها به بهینه سازی فرایند پلت سازی و شناخت مکانیزم فشردن و طراحی تجهیزات متراکم کننده کمک می کند. در این ...
بیشتر
پلتهای سوختی یکی از موارد استفاده از انرژی زیستتودهها میباشند که از پسماند کشاورزی، بقایای گیاهان و فضولات حیوانات ساخته شده و سبب تولید انرژی بیشتر در واحد حجم میشوند. عوامل مختلفی در فرآیند پلت سازی موثر هستند که شناخت آنها به بهینه سازی فرایند پلت سازی و شناخت مکانیزم فشردن و طراحی تجهیزات متراکم کننده کمک می کند. در این پژوهش، از یک دستگاه تک پلت ساز برای ساخت پلت هایی از پسماند کارخانه روغن کشی زیتون استفاده شد و تاثیر تیمارهای اندازه ذرات (600-900، 900-1200 و 1200-1500 میکرومتر)، فشار تراکم (75، 150 و 225 مگاپاسکال) و دما (50، 70 و 90 درجه سلسیوس) بر چگالی، مقاومت و پایداری پلت بررسی شد. نتایج نشان داد که اثرات اصلی هر سه تیمار مذکور بر مقاومت، چگالی و پایداری پلت معنی دار است. همچنین اثرات متقابل برخی تیمارها نیز بر این خصوصیات معنی دار است. بیشترین مقاومت پلت در ترکیب اندازه ذرات 900-1200 میکرومتر، دمای 90 درجه سلسیوس و فشار تراکم 225 مگاپاسکال بدست آمد. بیشترین چگالی در اندازه ذرات 600-900 و فشار تراکم 225 مگاپاسکال و بهترین پایداری در فشار تراکم 150 مگاپاسکال و دمای 90 درجه سلسیوس بدست آمد. بطور کلی خصوصیات فیزیکی و مکانیکی پلت تحت تاثیر هر سه عامل اندازه ذرات، دما و فشار تراکم قرار گرفت.
تکنولوژی پس از برداشت
پرهام افشاری؛ نرگس شاهقلیان؛ حسن ذکی دیزجی
چکیده
خشککردن از اقتصادیترین روشهای نگهداری مواد غذایی است که به منظور افزایش عمر مفید آنها استفاده میشود. ریزپوشانی، مواد غذایی حساس را در برابر شرایط نامطلوب محیطی (مانند اثر رطوبت و اکسیژن) محافظت کرده و باعث کاهش نوسان کیفیت مواد غذایی میشود. اساس ریزپوشانی به روش خشککردن پاششی شامل تهیه امولسیون یا سوسپانسیون و پاشش آن در ...
بیشتر
خشککردن از اقتصادیترین روشهای نگهداری مواد غذایی است که به منظور افزایش عمر مفید آنها استفاده میشود. ریزپوشانی، مواد غذایی حساس را در برابر شرایط نامطلوب محیطی (مانند اثر رطوبت و اکسیژن) محافظت کرده و باعث کاهش نوسان کیفیت مواد غذایی میشود. اساس ریزپوشانی به روش خشککردن پاششی شامل تهیه امولسیون یا سوسپانسیون و پاشش آن در هوای گرم محفظه خشککن است. گروه رنگدانه-های گیاهی آنتوسیانین، به طور ویژه مورد توجه قرار گرفتهاند، اما در برابر شرایط فرآوری ناپایدارند. هدف اصلی این پژوهش، بررسی ریزپوشانی عصاره چای ترش به روش خشککردن پاششی، به عنوان یک روش مقیاسپذیر برای توسعه فرمولاسیونهای پایدار آنتوسیانین بود. عصارهگیری از چای ترش انجام شد و پس از طی مرحله تغلیظ، با صمغ عربی و مالتودکسترین به عنوان مواد حامل ترکیب شد. به منظور بهینهیابی تهیه پودر از عصاره آماده شده، از روش سطح پاسخ با طرح مکعب مرکزی استفاده شد، تایک مدل ریاضی برای پیشبینی رفتار فرآیند بدست آید. اثر متغیرهای مستقل شامل مقدار ماده دیواره (4، 7 و 10 درصد) و عصاره چای ترش (1، 2 و 3 درصد) بر متغیرهای وابسته مانند آنتوسیانین کل، آنتوسیانین سطحی و میزان کارایی درونپوشانی بررسی شد. محتوای رطوبت، شاخص حلالیت، چگالی توده، ضربه و ذره، جریانپذیری و تخلخل نیز در نمونه پودرها بررسی شد. دادههای به دست آمده با استفاده از نرم افزار 11 Design Expert مدلسازی شد. تحلیل دادهها نشان داد که بهترین مدل برای برآورد آنتوسیانین سطحی و میزان درونپوشانی آنتوسیانین به ترتیب مدل درجه سوم با ضریب تبیین 8853/0 و 9205/ بوده است. پس از بهینهیابی نهایی، مقدار SAC 49/0 و TAC 371/4 میلیگرم بر لیتر، EE 27/42 درصد، محتوای رطوبت 92/3 و شاخص حلالیت 47/45 درصد، چگالی توده 98/0 ، چگالی ضربه 03/1 و چگالی ذره 28/2 گرم بر سانتیمتر مکعب بدست آمد. شاخص کار و هازنر جریانپذیری عالی پودرها را تایید کرد. مقادیر بهینه ماده دیواره 66/6% و ماده موثره 63/1% بدست آمد. تصاویر میکروسکوپ الکترونی روبشی نشان داد که ذرات پودر در ابعاد میکرومتر و با شکل تقریبا کروی بودند. مورفولوژی پودرهای حاوی درصد بالاتر از صمغ عربی، چروکیدگی و فرورفتگی بیشتری در مقایسه با پودرهای با مقادیر بالاتر مالتودکسترین داشتند.
تکنولوژی پس از برداشت
مژگان اژدر؛ نرگس شاهقلیان؛ حسن ذکی دیزجی؛ منصور امین
چکیده
امروزه بیشتر ضدعفونیکنندههایی که در صنایعغذایی استفاده میشوند، برای بهداشت و سلامتی انسان خطرناک و مضر هستند. در سالهای اخیر، بهمنظور غلبه بر این محدودیتها، محققان کار روی روشهای جایگزین را در دستور کار خود قرار دادهاند. روش های رایج حذف انواع آلودگی دارای معایب بسیاری برای سلامتی انسان و محیط میباشند. میتوان با ...
بیشتر
امروزه بیشتر ضدعفونیکنندههایی که در صنایعغذایی استفاده میشوند، برای بهداشت و سلامتی انسان خطرناک و مضر هستند. در سالهای اخیر، بهمنظور غلبه بر این محدودیتها، محققان کار روی روشهای جایگزین را در دستور کار خود قرار دادهاند. روش های رایج حذف انواع آلودگی دارای معایب بسیاری برای سلامتی انسان و محیط میباشند. میتوان با جایگزینکردن این روشها با روشهایی نوین همچون فراصوت به حفظ محیط زیست و سلامت انسانها کمک کرد. در این مقاله، تاثیر امواج فراصوت پرقدرت بر فعالیت میکروارگانیسمهای بیماری-زای آب پسشستشوی گوجهفرنگی مورد مطالعه قرار گرفت. بدبن منظور متغیرهای مستقل شامل توان فراصوت (100، 300، 500 وات)، زمان موجدهی (300، 750، 1200 ثانیه) و دما (0، 30، 60 درجه سانتیگراد) انتخاب گردید. پس از انجام آزمایشات، تحلیل دادهها به روش سطح پاسخ نشان داد که مدل درجه دوم با ضریب تبیین 97% و92% به ترتیب بهترین مدل برای برآورد تعداد میکروارگانیسمهای استافیلوکوکوس اورئوس و اشرشیاکلی در تیمارهای مختلف بوده است. همچنین نتایج نشان دادند که با افزایش توان و زمان امواجدهی اثر کشندگی امواج فراصوت افزایش مییابد و همینطور مشخص شد که افزایش دما ابتدا موجب افزایش و سپس کاهش اثرگذاری امواج فراصوت در غیرفعال-سازی میکروارگانیسمها بوده است. در انتها متغیرهای مورد آزمایش با روش سطح پاسخ برای کاهش همزمان جمعیت میکروارگانیسمهای استافیلوکوکوس اورئوس و اشرشیاکلی بهینه شد و به ترتیب مقادیر به دست آمده برای توان، زمان و دمای اعمال امواج فراصوت به آب، 300 وات، 1200 ثانیه و 0 درجه سانتیگراد به دست آمدند.
تکنولوژی پس از برداشت
پویا کهنسال مکوندی؛ مجید رهنما؛ رسول معمار دستجردی؛ علیرضا شافعی نیا
چکیده
هدف از این مطالعه، ارزیابی برخی پارمترهای موثر بر طراحی دستگاه انتقال نئوماتیک فاز رقیق افقی برای شکر میباشد. بدین منظور، ابتدا برخی از خواص فیزیکی ذرات شکرکه مورد نیاز در طراحی دستگاه هستند، محاسبه و تعیین شد. افت فشار کل با جمع نمودن سهم دو بخش هوا و مواد با استفاده از معادلات تجربی بهدست آمد. افت فشار با تغییر سرعت هوای ورودی ...
بیشتر
هدف از این مطالعه، ارزیابی برخی پارمترهای موثر بر طراحی دستگاه انتقال نئوماتیک فاز رقیق افقی برای شکر میباشد. بدین منظور، ابتدا برخی از خواص فیزیکی ذرات شکرکه مورد نیاز در طراحی دستگاه هستند، محاسبه و تعیین شد. افت فشار کل با جمع نمودن سهم دو بخش هوا و مواد با استفاده از معادلات تجربی بهدست آمد. افت فشار با تغییر سرعت هوای ورودی دمنده در 5 سطح، نرخ جریان جرمی ذرات شکر در 3 سطح و طول لولهی انتقال در 3 سطح، اندازهگیری گردید. آنالیز واریانس دادهها نشان داد که تاثیر فاکتورهای مورد نظر و اثر متقابل آنها بر افت فشار کل در سطح اطمینان 1 درصد معنیدار است. رابطهی بین افت فشار کل با سرعت هوای ورودی و دبی جرمی شکر به صورت معادلهی درجه دوم و با طول لوله به صورت خطی بود. جهت سنجش تغییرات در خواص کیفی فیزیکی شکر، پس از انتقال توسط دستگاه، اثرات فاکتورهای طول، دبی جرمی شکر و سرعت انتقال در سطوح ذکر شده بر دو خاصیت قطر میانگین ذرات و ضریب پراکندگی آنها بررسی گردید. آنالیز واریانس این دادهها نشان داد تاثیر فاکتورهای مورد نظر و اثر متقابل آنها بر ایجاد تغییر در خواص کیفی فیزیکی شکر در سطح اطمینان 1 درصد معنیدار است. با افزایش طول، دبی جرمی و سرعت، قطر میانگین ذرات کاهش و میزان پراکندگی در اندازهی آنها افزایش یافت. مقایسهی میانگین دادهها نشان داد که سرعت و طول به ترتیب بیشترین و کمترین تاثیر را بر ایجاد تغییر در خواص کیفی شکر دارند. افزایش طول لوله بدون تغییر سایر عوامل تاثیر زیادی بر شکستگی ذرات نخواهد داشت.
تکنولوژی پس از برداشت
شمسی سودمندمقدم؛ محمد شریفی؛ حماد ذرعی فروش؛ حسین مبلی
چکیده
یکی از متداولترین روشهای نگهداری گیاهان دارویی، به منظور ماندگاری طولانی تر آنها، خشک کردن میباشد. بهلیمو از جمله گیاهان دارویی است که دارای خواص بسیاری از جمله ضد تشنج، آرام بخش و ضد سرماخوردگی میباشد. در این پژوهش از یک خشککن جریان پیوسته مجهز به سامانه پیشگرمایش خورشیدی برای خشک کردن برگهای بهلیمو استفاده ...
بیشتر
یکی از متداولترین روشهای نگهداری گیاهان دارویی، به منظور ماندگاری طولانی تر آنها، خشک کردن میباشد. بهلیمو از جمله گیاهان دارویی است که دارای خواص بسیاری از جمله ضد تشنج، آرام بخش و ضد سرماخوردگی میباشد. در این پژوهش از یک خشککن جریان پیوسته مجهز به سامانه پیشگرمایش خورشیدی برای خشک کردن برگهای بهلیمو استفاده شد و به منظور مشخص شدن تفاوت معنیدار بین تأثیر سرعتها و دماهای متفاوت هوا در روش خشککن از آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی استفاده شد. سپس برای مقایسه کیفیت محصول خشک شده با روش سنتی خشک کردن (سایه و آفتاب)، بازده اسانس برای هر نمونهی خشک شده با دستگاه اسانسگیری کلونجر و به روش تقطیر با آب بهدست آمد و برای تعیین معنیداری بازده استخراج اسانس هر تیمار، از طرح کاملاً تصادفی استفاده شد. نتایج نشان داد که بیشترین بازده اسانس در روش خشککن و دمای 40 درجه سلسیوس و سرعت هوای 2 متربرثانیه به میزان 61/0 درصد و کمترین بازده اسانس در روش خشک کردن در آفتاب به میزان 23/0 درصد بدست آمد. کمترین زمان خشک کردن مربوط به روش استفاده از خشککن در دمای 50 درجه سلسیوس و سرعت 2 متر برثانیه به مدت 110 دقیقه و بیشترین زمان در روش سنتی خشک کردن (روش سایه) به مدت 720 دقیقه رخ دادهاست بر طبق نتایج بهدست آمده، استفاده از این سامانه به منظور خشک کردن بهلیمو میتواند باعث افزایش کیفیت محصول و کاهش زمان خشک شدن در مقایسه با روشهای سنتی خشک کردن شود.
تکنولوژی پس از برداشت
محمد مومنی ارانی؛ عباس رضایی اصل؛ عظیم قاسم نژاد
چکیده
خشک کنها، از جمله تجهیزات پُر کاربرد در پژوهشهای آزمایشگاهی هستند. قابلیت اعمال سطوح مختلف دما، چه بهصورت افزایش دما و چه بهصورت کاهش دما، موضوعی است که غالب پژوهشگران خواهان آن هستند. خشککن ساختهشده مجهز به کانال گردش مداوم هوا، دریچه مخصوص کاهش دما و نیز مدار الکترونیک با قابلیت برنامهریزی بهمنظور فراهم آوردن ...
بیشتر
خشک کنها، از جمله تجهیزات پُر کاربرد در پژوهشهای آزمایشگاهی هستند. قابلیت اعمال سطوح مختلف دما، چه بهصورت افزایش دما و چه بهصورت کاهش دما، موضوعی است که غالب پژوهشگران خواهان آن هستند. خشککن ساختهشده مجهز به کانال گردش مداوم هوا، دریچه مخصوص کاهش دما و نیز مدار الکترونیک با قابلیت برنامهریزی بهمنظور فراهم آوردن سطوح مختلف دما (بهصورت افزایش و کاهش) و زمان در قالب یک برنامه مدون است. در ارزیابی دستگاه خشک کن؛ تثبیت دما (پایداری دما) و همدمایی کل محفظه در سه سطح دمای 60، 80 و90 درجه سلسیوس و همچنین قابلیت برنامهریزی دما و زمان در حالتهای؛ افزایش دما، کاهش دما و افزایش و کاهش دما بهصورت ترکیبی در چهار سطح مختلف، مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد: خشککن ساخته شده، در سطوح مختلف دمایی، به غیر تثبیت دما در نقطه خواسته شده، دما را در کل محفظه، با اختلاف کمتر از ° C0.5 تثبیت میکند؛ همچنین دستگاه مذکور، به نحو مطلوب، مطابق برنامههای اعمالشده در چهار دما و زمان برنامهریزی شده، مقادیر خواستهشده را با نوسان کمتر از °C0.5 تأمین کرد. نتایج مقایسه خشککن ساخته شده با دیگر مدلهای معتبر خارجی، نشان داد که کیفیت کارکرد آن در بسیاری از موارد، همانند مدلهای خارجی و در برخی موارد برتری دارد.
تکنولوژی پس از برداشت
محمد رسول عفیفی؛ یعقوب منصوری؛ حسن ذکی دیزجی؛ غلامرضا اکبری زاده
چکیده
خرما، یکی از محصولات باغی واستراتژیک در منطقه و ایران است. متاسفانه درآمد حاصل از صادرات این محصول پرارزش، نسبت به حجم صادرات بالای آن مطلوب نیست، بخشی از این امر به کیفیت پایین آمادهسازی و بستهبندی محصول مربوط میشود. به نظر میرسد استفاده از فناوریهای نوین، مانند بینایی ماشین و پردازش تصویر، میتواند روند درجهبندی ...
بیشتر
خرما، یکی از محصولات باغی واستراتژیک در منطقه و ایران است. متاسفانه درآمد حاصل از صادرات این محصول پرارزش، نسبت به حجم صادرات بالای آن مطلوب نیست، بخشی از این امر به کیفیت پایین آمادهسازی و بستهبندی محصول مربوط میشود. به نظر میرسد استفاده از فناوریهای نوین، مانند بینایی ماشین و پردازش تصویر، میتواند روند درجهبندی و جداسازی خرما را بهبود بخشد. در این پژوهش درجهبندی میوه خرمای رقم زاهدی، در سه مرحله تفکیک شده، شامل جداسازی کیفی خرما (کاملا رسیده، نیم رس و نارس)، درجهبندی بر اساس شکل و اندازه و جداسازی خرمای سالم از چروکیده انجام شده است. پس از تهیه تصویر میوهها، 11 ویژگی مورفولوژیکی، 9 ویژگی رنگی و 6 ویژگی بافتی به کمک روشهای پردازش تصویر استخراج شدند. بهترین ویژگیها برای تفکیک پذیری بهتر به کمک روش آنالیز تشخیص گامبهگام تعیین شدهاند. برای طبقهبندی نهایی از دو روش یادگیری ماشین، یعنی روش آماری آنالیز تشخیص و روش شبکه عصبی چند لایه پرسپترون استفاده شد. در نهایت، 6 ویژگی رنگی، 3 ویژگی اندازه و شکل و 3 ویژگی بافتی، بهعنوان بهترین ویژگیها در درجهبندی انتخاب شدهاند. دقت نهایی درجهبندی توسط روش آماری و شبکه عصبی به ترتیب 7/92 % و 90/93 % بهدست آمد. با توجه به دقت بالای هر دو روش، میتوان نتیجه گرفت که استفاده از روش پردازش تصویر در درجهبندی و جداسازی خرما با استفاده از ویژگیهای ظاهری موفقیتآمیز است.
تکنولوژی پس از برداشت
آرمین زیارتبان؛ محسن آزادبخت؛ عظیم قاسم نژاد
چکیده
در این پژوهش ضربههای استاتیکی و دینامیکی و همچنین زمان انبارداری، بهعنوان فاکتورهای مستقل در نظر گرفته شد و اثرات این عوامل، بر روی پارامترهای شیمیایی مهم، از جمله قند، اسیدیته و فنل اندازهگیری و سطح کوفتگی سیب، مورد بررسی قرار گرفت. مساحت کوفتگی با استفاده از تکنیک پردازش تصویر و به کمک نرمافزارImageJ اندازهگیری ...
بیشتر
در این پژوهش ضربههای استاتیکی و دینامیکی و همچنین زمان انبارداری، بهعنوان فاکتورهای مستقل در نظر گرفته شد و اثرات این عوامل، بر روی پارامترهای شیمیایی مهم، از جمله قند، اسیدیته و فنل اندازهگیری و سطح کوفتگی سیب، مورد بررسی قرار گرفت. مساحت کوفتگی با استفاده از تکنیک پردازش تصویر و به کمک نرمافزارImageJ اندازهگیری شد.ضربه استاتیکی، بهوسیله دستگاه نیرو- تغییر شکل انجام شد و شامل سه سرعت بارگذاری 5، 7 و 10mm/min و بهمدت 1 دقیقه بود. ضربه دینامیکی، به وسیله یک پاندول که انرژی وارده به سیب در اثر سقوط از ارتفاع را شبیه سازی میکرد به نمونهها وارد شد. مقدار انرژی معادل 25/2 ، 3 و75/3 ژول بود. سیبهای ضربه دیده در 3 مدت زمان 20 ، 40 و 60 روز نگهداری شدند، تا اثرات ضربه بر تغییرات پارامترهای شیمیایی اندازهگیری شده و همچنین سطح کوفتگی معین شود. آزمایشها به صورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملا تصادفی و در 3 سطح و 3 تکرار انجام شد. نتایج آزمایشها نشان داد که تغییرات اسیدیته و سطح کوفتگی در مدت انبار مانی تحت ضربه استاتیکی و دینامیکی در سطح 1 و 5 درصد و برای فنل و قند کل به ترتیب در سطح 5 و 1 معنیدار بود؛ همچنین در این آزمایش، با گذشت زمان، بهطور کلی میزان قند و اسیدیته کاهش و فنل و سطح کوفتگی افزایش یافت.