فناوری پس از برداشت
حسن مسعودی؛ سیدمحمود اسدی؛ غلامرضا اکبری زاده
چکیده
در فرآیند تولید شکر، کنترل میزان رشد کریستالهای شکر در مراحل دانهسازی، برای داشتن ذرات شکر با اندازه مورد نیاز و یکسان، ضروری است. امروزه از روشهای مختلفی به ویژه پایش چشمی توسط اپراتور برای تعیین اندازه ذرات استفاده میشود، که روشی زمانبر و کم دقت است. هدف از این پژوهش ارائه الگوریتم پردازش تصویر مناسب برای تعیین اندازه کریستالهای ...
بیشتر
در فرآیند تولید شکر، کنترل میزان رشد کریستالهای شکر در مراحل دانهسازی، برای داشتن ذرات شکر با اندازه مورد نیاز و یکسان، ضروری است. امروزه از روشهای مختلفی به ویژه پایش چشمی توسط اپراتور برای تعیین اندازه ذرات استفاده میشود، که روشی زمانبر و کم دقت است. هدف از این پژوهش ارائه الگوریتم پردازش تصویر مناسب برای تعیین اندازه کریستالهای شکر در محلول پخت (مسکوئیت) بود که بتواند ویژگیهای اندازه و شکل ذرات درون دیگ پخت را ارائه دهد. نمونه-های مسکوئیت از کارخانه تولید شکر شرکت کشت و صنعت نیشکر دعبل خزایی تهیه شدند. پس از آمادهسازی نمونهها در زیر لام و لامل، با یک دوربین دیجیتال متصل به میکروسکوپ با رزولیشن دو مگاپیکسل تصویربرداری شد. در جعبه ابزار پردازش تصویر نرمافزار متلب، ابتدا تبدیل تصویر رنگی به خاکستری، حذف نویزها با عملیات فرسایش و گسترش به کمک فیلترهای مکانی از جمله فیلتر میانه و بهبود کنتراست با تابع تعدیل محلی هیستوگرام انجام شد. برای بخشبندی تصویر، سه روش تحدّب، خوشهبندی فازی و میکو و ترکیب آنها استفاده شد. در نهایت ضریب تغییرات روشهای دستی و الگوریتمهای پردازش تصویر محاسبه و با یکدیگر مقایسه شد و درصد خطای محاسبه میانگین روزنه بدست آمد. در تصویر بخشبندی شده دستی، میانگین روزنه ذرات شکر برابر 0/422 میلیمتر و انحراف معیار 0/157 میلیمتر با ضریب تغییرات برابر 37/18 درصد بدست آمد. در بخشبندی تصویر با روش ترکیبی میکو-تحدّب، میانگین روزنه ذرات شکر برابر 0/382 میلیمتر و انحراف معیارشان 0/150 میلیمتر با ضریب تغییرات برابر 39/23 درصد بدست آمد. میانگین خطای اندازهگیری میانگین روزنه نسبت به روش دستی برابر با 13/24 درصد و ضریب همبستگی مقادیر میانگین روزنه دو روش 0/88 بود. به دلیل نزدیکی مقادیر ضریب تغییرات، روش بخشبندی میکو-تحدّب برای تعیین اندازه کریستالهای شکر در مسکوئیت با پردازش تصویر مناسبتر بود.