علیرضا جعفرنژادی؛ فاطمه مسکینی ویشکایی؛ محمد هادی موسوی فضل؛ غلامعباس لطفعلی آینه؛ لیلا بهبهانی
چکیده
شوری و آهکی بودن خاک و آب آبیاری و پایین بودن موادآلی در خاکهای زراعی کشور موجب کمبود عناصر غذایی قابل جذب گیاه میگردد. این مطالعه در شهرستان اهواز در یک خاک آهکی و شور با بافت رسی سیلتی تحت کشت گندم بهصورت فاکتوریل در قالب بلوکهای کامل تصادفی با 16 تیمار کودی در سه تکرار و مجموع 48 نمونه در دو سال متوالی اجرا شد. تیمارها شامل چهار ...
بیشتر
شوری و آهکی بودن خاک و آب آبیاری و پایین بودن موادآلی در خاکهای زراعی کشور موجب کمبود عناصر غذایی قابل جذب گیاه میگردد. این مطالعه در شهرستان اهواز در یک خاک آهکی و شور با بافت رسی سیلتی تحت کشت گندم بهصورت فاکتوریل در قالب بلوکهای کامل تصادفی با 16 تیمار کودی در سه تکرار و مجموع 48 نمونه در دو سال متوالی اجرا شد. تیمارها شامل چهار سطح صفر، 30، 60 و 120 کیلوگرم در هکتار سولفات روی و فاکتور دوم شامل 0، 5/2، 5، 5/7 کیلوگرم در هکتار سکوسترین آهن بودند. اثرات متقابل روی و آهن بر میزان وزن هزار دانه، تعداد دانه در خوشه، تعداد پنجه و اثرات ساده روی بر عملکرد کل معنیدار بودند. با وجود تاثیر کمتر کاربرد آهن نسبت به روی بر عملکرد و اجزا عملکرد گندم در شرایط شور، کاربرد توام عنصر روی و آهن در نسبت مشخص بر اجزای عملکرد گندم تاثیر مثبتی داشت. اثرات متقابل و ساده کاربرد عناصر آهن و روی بر شاخصهای کیفی دانه گندم شامل هکتولیتر، پروتئین، سختی و رطوبت معنیداری نبود (p 05/0). اما، کاربرد بیش از 60 کیلوگرم در هکتار سولفات روی موجب کاهشی معنی-دار (13/0) در شاخص زلنی دانه گندم گردید. براساس تحلیل اقتصادی تیمارها، تاثیر آنها بر عملکرد کیفی و کمی گندم و نقش این عناصر کم-مصرف در سلامت انسان، کاربرد 30 کیلوگرم در هکتار کود روی (خاک کاربرد) و 5/2 کیلوگرم در هکتار کود آهن (کودآبیاری) در مرحله پنجهزنی برای کشت گندم در خاکهای شور استان خوزستان پیشنهاد گردید.