فناوری پس از برداشت
صالح آذری؛ اسماعیل میرزایی قلعه؛ حکمت ربانی؛ حامد کرمی
چکیده
قَهوه نوعی نوشیدنی رایج است که از دانههای بوداده و آسیابشده گیاه قهوه به دست میآید. هنگام رسیدن میوهی گیاه قهوه، دانههای قهوه را برداشت، فرآوری و درنهایت خشک میکنند. دانههای قهوهی خشکشده به درجات مختلف بوداده میشوند و بسته به عطر و طعم مورد نظر، درجهبندی میشود. تشخیص ناخالصیها و تقلبهای طبیعی و غیرطبیعی در ...
بیشتر
قَهوه نوعی نوشیدنی رایج است که از دانههای بوداده و آسیابشده گیاه قهوه به دست میآید. هنگام رسیدن میوهی گیاه قهوه، دانههای قهوه را برداشت، فرآوری و درنهایت خشک میکنند. دانههای قهوهی خشکشده به درجات مختلف بوداده میشوند و بسته به عطر و طعم مورد نظر، درجهبندی میشود. تشخیص ناخالصیها و تقلبهای طبیعی و غیرطبیعی در قهوه از اهمیت بالایی برخوردار است. در این تحقیق استفاده از فناوری بینی الکترونیکی و هوش مصنوعی به منظور تشخیص تقلب قهوه ربوستا در قهوه نوع عربیکا (Medium Dark) مورد ارزیابی قرار گرفت. جهت انجام آزمایشها و تقلب از نمونه قهوه ربوستا با درصدهای وزنی 10 ،40،30،20 و 50 درصد به صورت محلول استفاده شد. برای انجام آزمایشهای مرتبط با بویایی از بینی الکترونیکی مجهز به هشت حسگر اکسید فلزی استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل دادهها، از روشهای هوش مصنوعی شامل تحلیلهای PCA و ANN استفاده شد. نتایج PCA نشان داد که 87% از کل واریانس دادهها توسط PC1 و 8% با PC2 توضیح داده شدهاند و دو مؤلفه اصلی بیان شده، 95٪ از واریانس کل دادههای نرمال شده را تشکیل میدهند. همچنین روش ANN نسبت به روش LDA دقت بالاتری را نشان داد. بینی الکترونیکی نشان دادکه ابزاری سریع و مؤثر برای تشخیص مواد تقلبی در قهوه است.
فناوری پس از برداشت
اسماعیل میرزایی قلعه؛ فردین ایاری سامله؛ امیر حسین افکاری سیاح
چکیده
نان به عنوان مهمترین منبع کالری و پروتیئن در تغذیه کشور نقش و اهمیت خاصی دارا میباشد و ارزان بودن آن سبب شده است که در سالهای اخیر جانشین سایر مواد خوارکی در جیره غذایی گردد. نان مسطح بیشترین آمار مصرف را بـین نانهـای دیگـر در ایران را به خود اختصاص داده است. نان بربری دومـین نان پرمصرف پس از نان لـواش در ایران است. بنابراین سلامت ...
بیشتر
نان به عنوان مهمترین منبع کالری و پروتیئن در تغذیه کشور نقش و اهمیت خاصی دارا میباشد و ارزان بودن آن سبب شده است که در سالهای اخیر جانشین سایر مواد خوارکی در جیره غذایی گردد. نان مسطح بیشترین آمار مصرف را بـین نانهـای دیگـر در ایران را به خود اختصاص داده است. نان بربری دومـین نان پرمصرف پس از نان لـواش در ایران است. بنابراین سلامت و کیفیت نان بربری مصرفی از اهمیت ویژهای برخوردار است. به همین منظور این مطالعه با هدف بررسی اثر دما بر زمان نگهداری نان بربری براساس ویژگی بو با استفاده از سامانه ماشین بویایی انجام شد. بردار ویژگیها از سیگنال پاسخ حسگرها به ترکیبات فرار و بوی نان بربری، استخراج و به عنوان ورودی مدل تشخیص الگو استفاده شد. برای طبقهبندی ویژگیهای استخراج شده از روش تحلیل تفکیک خطی (LDA) و تحلیل تفکیک درجه دوم (QDA) استفاده شد. نتایج تحلیل مؤلفههای اصلی با دو مؤلفهی PC1 و PC2، برای نان بربری در دمای اتاق (داخل سفره و داخل نایلون)، دمای یخچال و دمای فریزر به ترتیب 95، 90، 86 و 85 درصد به دست آمد. نتایج بهدست آمده از تحلیل QDA برای تشخیص کیفیت نان بربری در دمای °C 4 به مدت 9 روز، در دمای اتاق (داخل نایلون و داخل سفره) به مدت5 روز و در دمای فریزر (°C 18-) به مدت 15 روز نگهداری به ترتیب با دقت طبقه بندی 52/98، 96، 100 و 35/97 درصد به دست آمد. نتایج تحلیل LDAبرای سیگنالهای حاصل از ماشین بویایی، در طبقهبندی مدت نگهداری نان بربری در دمای یخچال، دمای اتاق (داخل سفره و داخل نایلون) و دمای فریزر به ترتیب با دقت طبقه بندی 26/79، 33/85، 67/78 و 22/75 درصد حاصل شد. براساس نتایج نمودارهای خطی لودینگ و نمودار رادار، بوی نان بربری بیشترین و کمترین تأثیر را به ترتیب بر روی حسگر MQ9 و حسگر TGS813 دارد. نمودار رادار نشان داد که حسگر MQ9 در میان حسگرهای دیگر، بیشترین نقش را در طبقهبندی داشت.
ناهید عقیلی ناطق؛ عادیه انور؛ محمد جعفر دالوند
چکیده
سموم دفع آفات جزء اساسی، کشاورزی مدرن محسوب میشوند و نقش مهمی در محافظت از محصولات کشاورزی دارند. ارزیابی بقایای سموم در میوه برای کنترل کیفیت آن تبدیل به پارامتر کلیدی برای مصرف کنندگان، تولید کنندگان و مسئولان گردیده است.مهمترین سم آلبالو استامیپراید میباشد. یک روش احتمالی برای تعیین بقایای سموم، استشمام ترکیبات معطر موجود ...
بیشتر
سموم دفع آفات جزء اساسی، کشاورزی مدرن محسوب میشوند و نقش مهمی در محافظت از محصولات کشاورزی دارند. ارزیابی بقایای سموم در میوه برای کنترل کیفیت آن تبدیل به پارامتر کلیدی برای مصرف کنندگان، تولید کنندگان و مسئولان گردیده است.مهمترین سم آلبالو استامیپراید میباشد. یک روش احتمالی برای تعیین بقایای سموم، استشمام ترکیبات معطر موجود در میوه با استفاده از بینی الکترونیکی است. بدین منظور دستگاه بینی الکترونیکی طراحی و ساخته شد. نمونههای سالم سمی و غیرسمی از درختان آلبالوی سم پاشی شده و نشده جمعآوری و طبق چهار درجه رسیدگی (RG1 = کاملاً رسیده ، RG2 = نزدیک به رسیدگی ، RG3 = متوسط رسیده و RG4 = نارس) توسط کارشناسان خبره (براساس اندازه، ویژگیهای ظاهر و همچنین تخمین مراحل رسیدگی) طبقهبندی شدند. تجزیه و تحلیل اجزای اصلی (PCA) و تجزیه و تحلیل تفکیک خطی (LDA) برای تشخیص الگوی آرایه سنسورها استفاده شدند. بطور کلی در آلبالوی سمی حسگر MQ3و در آلبالوی غیرسمی حسگر،TGS2602 بیشترین شدت پاسخ و نقش را در تشخیص سمی و غیرسمی بودن آلبالو داشتند.تجزیه و تحلیلPCA 89٪تا 96٪ واریانس دادهها را در تشخیص آلبالوی سمی و غیرسمی توصیف نمود. دقت تجزیه و تحلیل LDA برای تشخیص باقیمانده سم استامیپراید در 4 درجه رسیدگی مختلف آلبالوی سمی و غیر سمی 3/83-100% بود.