سوختهای بیو
مجتبی ملک زاده؛ رضا یگانه؛ بهرام قمری؛ شعبان قوامی جولندان
چکیده
بیوگاز یکی از منابع انرژی تجدیدپذیر و مهم میباشد که میتوان آن را با استفاده از مواد ضایعاتی نظیر مواد آلی کربندار از منابعی چون پسماند دامی، کشاورزی، صنعتی و خانگی تولید کرد. بر آن اساس در تحقیق حاضر به بررسی تأثیر پوست باقلا و لرزش هاضم بر میزان تولید بیوگاز و اجزاء تشکیلدهنده آن پرداخته شد. برای این منظور، 9 هاضم با حجم یکسان ...
بیشتر
بیوگاز یکی از منابع انرژی تجدیدپذیر و مهم میباشد که میتوان آن را با استفاده از مواد ضایعاتی نظیر مواد آلی کربندار از منابعی چون پسماند دامی، کشاورزی، صنعتی و خانگی تولید کرد. بر آن اساس در تحقیق حاضر به بررسی تأثیر پوست باقلا و لرزش هاضم بر میزان تولید بیوگاز و اجزاء تشکیلدهنده آن پرداخته شد. برای این منظور، 9 هاضم با حجم یکسان حدود 14 لیتر با قابلیت اندازهگیری pH و حجم گاز تولیدی آمادهسازی شد. آزمایشات در شرایط کنترل شده با دمای میانگین 28-30 درجه سلسیوس با بارگذاری هاضمها به مقدار 7 کیلوگرم پوست باقلا و آب با نسبت 1:1 انجام شد. آزمایش در سه تکرار و با اثر عامل هاضمهای ثابت، هاضمهای با لرزش هر سه روز یکبار و هاضمهای با لرزش هر روز انجام گرفت. مدت زمان نگهداری فرآیند تا پایان 30 روز تعیین گردید. در طول فرآیند، تغییرات pH و فشار گاز هر سه روز یکبار ثبت گردید و برای تعیین میزان و اجزاء تشکیلدهنده گازها هر ده روز یکبار دادهگیری انجام گرفت. برای شناسایی اجزاء تشکیلدهنده بیوگاز، از دستگاه کروماتوگرافی استفاده شد. نتایج حاکی از تأثیر مقدار لرزش بر میزان PH درون هاضم داشت. بیشترین مقدار مربوط به هاضم با لرزش هر روز بوده و تغییرات در این هاضم با 78/6 دارای بالاترین مقدار بود. همچنین، لرزش هاضمها تأثیر معنیداری بر میزان تولید بیوگاز داشته و تاثیرات ساختاری درون هاضم را بهبود بخشید. اما تکرار زیاد لرزش در مقدار تولید بیوگاز تأثیر معنیداری نداشت. میانگین میزان تولید متان در این فرآیند در هاضمهای با لرزش هر روز 06/34 درصد مول، هاضمهای با لرزش سه روز یکبار 09/23 درصد مول و هاضمهای ثابت 32/17 درصد مول بود. در کل نتایج نشان داد که لرزش هاضمها بهبود قابل توجهی در تولید بیوگاز و متان ایجاد کرده و تأثیر مثبتی بر pH و ساختار داخل هاضم دارد.
محمد جعفر ملک زاده؛ مصطفی کیانی ده کیانی؛ مجید سجادیه
چکیده
به دلیل مشکلات زیستمحیطی و افزایش تقاضا برای انرژی، استفاده از انرژیهای پاک و تجدیدپذیر مانند بیوگاز به یک ضرورت تبدیل شده است. در این پژوهش، تاثیر درصد کود گاوی در ترکیب با باگاس نیشکر و دمای محیط درون بیوراکتورها بر حجم بیوگاز تولیدی مورد مطالعه قرار گرفت. آزمایشها در دو دمای 35 درجه سلسیوس (T1) و 45 درجه سلسیوس (T2) و در چهار ...
بیشتر
به دلیل مشکلات زیستمحیطی و افزایش تقاضا برای انرژی، استفاده از انرژیهای پاک و تجدیدپذیر مانند بیوگاز به یک ضرورت تبدیل شده است. در این پژوهش، تاثیر درصد کود گاوی در ترکیب با باگاس نیشکر و دمای محیط درون بیوراکتورها بر حجم بیوگاز تولیدی مورد مطالعه قرار گرفت. آزمایشها در دو دمای 35 درجه سلسیوس (T1) و 45 درجه سلسیوس (T2) و در چهار ترکیب با نسبت درصد وزنی مختلف از کود به باگاس B5، B10، B15 و B20 و در سه تکرار در قالب طرح فاکتوریل بر پایه کاملاً تصادفی انجام شد. حجم گاز تولید شده بر حسب ارتفاع ستون آب (برحسب سانتیمتر) اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که در سطح یک درصد اثر دما و نسبت کود به باگاس بر مقدار بیوگاز تولید شده اختلاف معنیداری داشت. همچنین با افزایش دما از T1 به T2 میزان بیوگاز تولید شده در ترکیبات B5، B10، B15 و B20 به ترتیب 82/36، 50/22، 80/15 و 80/8 درصد افزایش یافت. با افرایش درصد کود گاوی از B5به B20 در دمای T1 و T2 میزان بیوگاز تولیدی به ترتیب 27/68 و 81/31 درصد افزایش یافت، بطوری که بیشترین میزان بیوگاز تولیدی تجمعی برحسب ماده آلی فرارm3.kg.VS-1 33/0 در تیمار B20T2 بدست آمد.