نفیسه یغمائیان مهابادی؛ ناهید نوبهار دیلمی؛ مستانه رحیمی مشکله؛ علی قاطمی چوکامی
چکیده
توپوگرافی به عنوان یکی از فاکتورهای خاکسازی از طریق تأثیر بر توزیع آب در بخشهای مختلف زمیننما و همچنین اثر بر ویژگیهای خاک میتواند از عوامل مهم و مؤثر بر عملکرد و کیفیت محصول باشد. این مطالعه به منظور بررسی اثر توپوگرافی بر ویژگیهای خاک، عملکرد و کیفیت چای در منطقه لاهیجان استان گیلان انجام شد. به این منظور از یک ترانسکت ...
بیشتر
توپوگرافی به عنوان یکی از فاکتورهای خاکسازی از طریق تأثیر بر توزیع آب در بخشهای مختلف زمیننما و همچنین اثر بر ویژگیهای خاک میتواند از عوامل مهم و مؤثر بر عملکرد و کیفیت محصول باشد. این مطالعه به منظور بررسی اثر توپوگرافی بر ویژگیهای خاک، عملکرد و کیفیت چای در منطقه لاهیجان استان گیلان انجام شد. به این منظور از یک ترانسکت در شیب شمالی و یک ترانسکت در شیب جنوبی باغات چای منطقه، چهار موقعیت شیب انتخاب شد. در هر موقعیت شیب یک پروفیل حفر شد و در سه پلات اطراف آن نمونهبرداری خاک از مرکز هر پلات (عمق صفر تا ۳۰ سانتیمتر) و نمونهبرداری برگ سبز چای در هر پلات انجام گرفت. ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی خاک، عملکرد و کیفیت چای بر اساس روشهای استاندارد تعیین شدند. نتایج نشان داد که بیشترین درصد مادهآلی، ازت و فسفر خاک مربوط به موقعیت پنجه شیب میباشد و مقدار رطوبت اشباع جهت شمالی به طور معنیداری بیشتر از جهت جنوبی است. همچنین بیشترین مقدار عملکرد و ویژگیهای کیفی چای شامل درصد تئافلاوین، تئاروبیجین، رنگ و شفافیت چای مربوط به موقعیت پنجه شیب دامنه شمالی میباشد. نتایج همبستگی نشان داد که ازت و ماده آلی خاک دو پارامتر مهم و مؤثر بر عملکرد و کیفیت چای میباشند. بر طبق نتایج ارزیابی کیفی تناسب اراضی منطقه مطالعاتی، مهمترین عوامل محدود کننده شامل شرایط اقلیمی به ویژه حداقل درجه حرارت سردترین ماه و توپوگرافی (شیب) برای کشت چای در منطقه میباشدکه در موقعیت شانه شیب و شیب پشتی، پایینترین کلاس تناسب (N) را موجب شده است.