زیتون تلخ یک میوهی غیر خوراکی می باشد که حاوی دانههای روغنی است و میتوان از روغن آن برای مصارف صنعتی استفاده کرد. یکی از مراحل قبل از استخراج روغن، پوستگیری این میوه است. در این تحقیق، فرایند پوستگیری شیمیایی میوه زیتون تلخ با استفاده از محلول هیدروکسید سدیم در دو مرحله با استفاده از دو طرح کامل تصادفی هر یک در پنج تکرار مورد ...
بیشتر
زیتون تلخ یک میوهی غیر خوراکی می باشد که حاوی دانههای روغنی است و میتوان از روغن آن برای مصارف صنعتی استفاده کرد. یکی از مراحل قبل از استخراج روغن، پوستگیری این میوه است. در این تحقیق، فرایند پوستگیری شیمیایی میوه زیتون تلخ با استفاده از محلول هیدروکسید سدیم در دو مرحله با استفاده از دو طرح کامل تصادفی هر یک در پنج تکرار مورد بررسی قرار گرفت. در مرحله اول تاثیر غلظتهای 6، 9، 12 و15 درصد محلول در دمای 90درجه سانتیگراد بر زمان پوستگیری بررسی شد. در مرحله دوم تاثیر دماهای 25، 40، 70 و 80 درجه سانتیگراد در غلظت ثابت6 درصد بر مدت زمان پوستگیری مطالعه گردید. در حین این بررسی روند پیشرفت پوستگیری با اندازه گیری شکست نور محلول مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان دادند که با تغییر غلظت از 6 درصد به 15 درصد در دمای 90 درجه، زمان پوستگیری تفاوت قابل ملاحظهای نداشت؛ ولی زمان پوستگیری با غلظت 6 درصد شدیداً تحت تاثیر دما قرار گرفت به طوری که زمان پوستگیری برای دمای 25، 40، 70 و 80درجه سانتیگراد به ترتیب 33 ساعت و 20 دقیقه، ، 18 ساعت، 2 ساعت و 30 دقیقه و 1 ساعت و 25 دقیقه به دست آمد. آزمایشها نشان دادند که شکست نور محلول با پیشرفت زمان پوستگیری افزایش یافت. یک مدل نمایی افزایشی برای پیش بینی مقدار شکست نور با گذشت زمان و یک و مدل نمایی کاهشی برای پیش بینی زمان باقی مانده پوستگیری به صورت تابعی از ضریب شکست نور محلول پیشنهاد گردید. هر دو مدل به خوبی در دادههای آزمایشگاهی به دست آمده برازش شدند ( R2 > 0.96).