تغذیه گیاه، حاصلخیزی خاک و کودها
فاطمه فروزش فرد؛ شهره زیودار؛ اسماعیل خالقی؛ ادریس شعبانی
چکیده
در این پژوهش روند تغییر غلظت عناصر نیتروژن، فسفر، پتاسیم، کلسیم، آهن، مس، بور، روی و منگنز در برگ سه رقم خرما (برحی، استعمران و زاهدی) طی چهار فصل (زمستان 1400 تا پاییز 1401) مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش در باغ تحقیقاتی خرما واقع در دانشگاه شهید چمران اهواز، در قالب بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار انجام شد. نتایج نشان داد فصل بر غلظت ...
بیشتر
در این پژوهش روند تغییر غلظت عناصر نیتروژن، فسفر، پتاسیم، کلسیم، آهن، مس، بور، روی و منگنز در برگ سه رقم خرما (برحی، استعمران و زاهدی) طی چهار فصل (زمستان 1400 تا پاییز 1401) مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش در باغ تحقیقاتی خرما واقع در دانشگاه شهید چمران اهواز، در قالب بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار انجام شد. نتایج نشان داد فصل بر غلظت عناصر به جز نیتروژن و منگنز اثرگذار هست. برهمکنش فصل و رقم بر غلظت نیتروژن در سطح پنج درصد و بر غلظت سایر عناصر در سطح یک درصد اثر معنیدار داشت. رقم برحی از لحاظ عناصر پرمصرف به ویژه طی فصول رشد (بهار و تابستان) از وضعیت تغذیه مناسبتری برخوردار بود. بیشترین تفاوت غلظت عناصر، بین فصل زمستان با فصول رشد بهار و تابستان مشاهده شد. حداقل نیتروژن (94/0 درصد) برای رقم زاهدی در بهار و زمستان و حداکثر 01/2 درصد برای رقم برحی (زمستان) متغیر بود. غلظت فسفر از کمترین حد (13/0 درصد) در زمستان و بهار تا بیشترین (36/0 درصد) در تابستان برای رقم برحی ثبت شد. دامنه تغییرات پتاسیم از 01/1 درصد (استعمران، پاییز) تا 18/1 درصد (زاهدی، زمستان) متغیر بود. دامنه تغییرات غلظت کلسیم بین 76/0 تا 92/0 درصد ثبت شد. همچنین دامنه تغییرات غلظت آهن طی سال از 65 تا 130 میلیگرم بر کیلوگرم و طی فصل رشد تا نیمه تابستان از 87 تا 117 میلیگرم بر کیلوگرم متغیر بود. بر اساس نتایج، علاوه بر آهن، که در تمام فصول کمتر از حد بهینه برآورد شد، غلظت نیتروژن، پتاسیم و مس در طی فصل رشد به ویژه تابستان کاهش یافت که میتواند به دلیل مصرف این عناصر برای رشد زایشی باشد. سه رقم خرما تنوع قابل توجهی در غلظت عناصر پرمصرف و کم مصرف نشان دادند و الگوی متفاوتی در تغییرات فصلی غلظت عناصر بین ارقام ثبت شد، به طوریکه عناصر پتاسیم و کلسیم نسبت به نیتروژن و فسفر تغییرات کمتری را طی فصول نشان دادند. غلظت فسفر،کلسیم، بور و منگنز درحد بهینه، اما نیتروژن، پتاسیم، آهن و مس کمتر از بهینه ارزیابی شدند، بنابراین کاربرد کودهای حاوی عناصر مذکور پیش از شروع بهار و در اواخر زمستان پیشنهاد می-شود.
تغذیه گیاه، حاصلخیزی خاک و کودها
سمیرا میخی؛ بهنام دولتی؛ امیر رحیمی
چکیده
این تحقیق با هدف بررسی تاثیر عناصر کم مصرف و مواد هیومیکی بر خواص آنتیاکسیدانی مرزنجوشاستانبولی انجام شد. برای این منظور محلولپاشی عناصر آهن (Fe)، روی (Zn)، مس (Cu) و مواد هیومیکی (HA) و تلفیق آنها با غلظت 3 درهزار بهصورت طرح بلوک کامل تصادفی در 3 تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه ارومیه انجام گرفت. تعداد 10 نمونهی گیاهی از هر کرت ...
بیشتر
این تحقیق با هدف بررسی تاثیر عناصر کم مصرف و مواد هیومیکی بر خواص آنتیاکسیدانی مرزنجوشاستانبولی انجام شد. برای این منظور محلولپاشی عناصر آهن (Fe)، روی (Zn)، مس (Cu) و مواد هیومیکی (HA) و تلفیق آنها با غلظت 3 درهزار بهصورت طرح بلوک کامل تصادفی در 3 تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه ارومیه انجام گرفت. تعداد 10 نمونهی گیاهی از هر کرت در سال دوم با 50 درصد گلدهی برداشت شد و خصوصیات آنتیاکسیدانی شامل محتوای فنل کل، محتوای فلاوونوئیدی و سنجش درصد جمعآوری رادیکال DPPH[1]، نیتریک اکسید و شکستگی زنجیر اندازهگیری شد. نتایج نشان داد که بیشترین و کمترین وزن خشک برگ به ترتیب مربوط به تیمارکودی Zn+Cu+HA+Fe و Cu بود. بیشترین درصد اسانس در تیمار Zn+Cu+HA (50/3درصد) و کمترین آن در تیمار Fe+HA (28/2 درصد) مشاهده شد. بیشترین مقدار فنل کل (3/72 گرم گالیک اسید در گرم ماده خشک) در تیمار با Zn، محتوای فلاونوئیدی (88/7 گرم کوئرستین در100 گرم ماده خشک) در تیمار با HA و جمعآوری رادیکال فعال DPPH (1/74 %) در تیمار با Fe+Cu+Zn+HA مشاهده گردید؛ همچنین حداکثر مقدار جمعآوری رادیکال نیتریک اکسید (3/50%) در محلولپاشی با Zn و سنجش شکستگی زنجیر (-Abs-3/min/mg extract 7/70) در تیمار با Fe+Zn ثبت شد. نتیجتا میتوان اذعان داشت که مصرف عناصر کممصرف و مواد هیومیکی میتواند صفات کیفی (درصد اسانس و خواص آنتی اکسیدانی) مربوط به عملکردهای بیوشیمیایی مرزنجوش استانبولی را تحت تاثیر قرار دهد لذا با توجه به هدف می بایستی به مصرف مستقل و تلفیقی عناصر کممصرف و مواد هیومیکی توجه شود.