امین نصیری؛ حسین مبلی؛ شاهین رفیعی؛ کرامت اله رضایی
دوره 36، شماره 2 ، اسفند 1392، ، صفحه 37-48
چکیده
آویشن از گیاهان دارویی مهم است که از گذشته دور مورد استفاده قرار میگرفت. این گیاهدارایخواصمتعددیدردرمانبیماریها به خصوص بیماریهای عفونی میباشد. ازآویشنوترکیباتموجوددرآندرصنایع مختلفغذایی، آرایشی و بهداشتیاستفادهفراوانیبهعملمیآید. آویشن باغیاز گونههای مهم گیاه آویشن میباشد. فرآیند خشک کردن بهمنظور حفظ ...
بیشتر
آویشن از گیاهان دارویی مهم است که از گذشته دور مورد استفاده قرار میگرفت. این گیاهدارایخواصمتعددیدردرمانبیماریها به خصوص بیماریهای عفونی میباشد. ازآویشنوترکیباتموجوددرآندرصنایع مختلفغذایی، آرایشی و بهداشتیاستفادهفراوانیبهعملمیآید. آویشن باغیاز گونههای مهم گیاه آویشن میباشد. فرآیند خشک کردن بهمنظور حفظ کمیت و کیفیت اسانس استحصالی از گیاه نقش فوقالعادهای در فرآوری گیاهان دارویی دارد و ازجنبههایمهم فناوریخشککردنبا هدف انتخاب مناسبترینروشخشککردن،مدلسازی این فرآیند میباشد؛ لذا در این تحقیق، رفتار خشکشدن لایه نازک آویشن باغی در خشککن لایه نازک تحقیقاتی به کمک سامانه استنتاج تطبیقی عصبی – فازی (انفیس) مورد بررسی قرار گرفت. آزمایشها در سه سطح دمایی 40، 50 و 60 درجه سلسیوس و سه سطح سرعت 1، 5/1 و 2 متر بر ثانیه انجام گرفت. از چهار مدل انفیس برای شبیهسازی سینتیک خشک شدن لایه نازک آویشن باغی استفاده گردید. برای ایجاد ساختار سامانه استنتاج فازی از دو روش دستهبندی شبکهای و دستهبندی کاهشی استفاده شد. برای تعیین بهترین مدل از دو معیار ضریب تعیین و ریشه متوسط خطای دادهها استفاده شد. نتایج این مطالعه نشان داد که مدل انفیس میتواند دادههای آزمایشگاهی را به خوبی پیشبینی کند. همچنین تکنیک دستهبندی کاهشی در مقایسه با روش دستهبندی شبکهای، روشی مناسب برای ایجاد ساختار سامانه استنتاج فازیدر فرآیند پیشبینی نسبت رطوبت در مبحث خشکشدن لایه نازک آویشن باغی میباشد.