امیر رحیمی؛ بهنام دولتی؛ سعید حیدرزاده
چکیده
به منظور بررسی تأثیر کودهای آلی، زیستی و شیمیایی بر خصوصیات کمی و کیفی آویشن دنایی، آزمایشی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار و هشت تیمار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه ارومیه اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل: کود شیمیایی (100 درصد)، کود زیستی (فسفاته بارور 2 + ازتو باکتر)، کود دامی، تیمارهای تلفیقی %50 کود شیمیایی ...
بیشتر
به منظور بررسی تأثیر کودهای آلی، زیستی و شیمیایی بر خصوصیات کمی و کیفی آویشن دنایی، آزمایشی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار و هشت تیمار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه ارومیه اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل: کود شیمیایی (100 درصد)، کود زیستی (فسفاته بارور 2 + ازتو باکتر)، کود دامی، تیمارهای تلفیقی %50 کود شیمیایی + کود زیستی، 100 % کود شیمیایی + کود دامی، کود زیستی + کود دامی، 50 % کود شیمیایی + زیستی + کود دامی و تیمار شاهد بود. نتایج نشان داد که کاربرد تلفیقی کودهای شیمیایی و آلی سبب بهبود خصوصیات کمی و کیفی آویشن از جمله محتوای رنگیزههای فتوسنتزی نسبت به کاربرد مستقل کودها شد. بیشترین عملکرد اقتصادی (72/74 g m-2)، ماده خشک (42/156 g m-2) و عملکرد اسانس (36/5 g m-2) در تیمار 50 % کود شیمیایی+ کود زیستی + کود دامی بدست آمد. علاوه براین، کاربرد تلفیقی 50 % کود شیمیایی+ کود زیستی + کود دامی باعث افزایش غلظت عناصـر آهن (Fe)، روی (Zn) و مس (Cu) در آویشن شد. مقادیر فنل کل (12/30 %)، فلاونوئید (22/26 %) و فعالیت آنتیاکسیدانی (95/15 %) آویشن نیز در تیمار مذکور افزایش یافت. نتایج این تحقیق حاکی از آن است که کاربرد تلفیقی کودهای آلی، زیستی و شیمیایی در بهبود صفات کمی و کیفی گیاه دارویی آویشن تأثیر مثبت داشت و بهتر است برای افزایش راندمان محصولات کشاورزی از نهادههای آلی و زیستی به جای کودهای شیمیایی با هدف کاهش آلودگی در راستای نیل به کشاورزی پایدار مصرف شود.
تغذیه گیاه، حاصلخیزی خاک و کودها
سمیرا میخی؛ بهنام دولتی؛ امیر رحیمی
چکیده
این تحقیق با هدف بررسی تاثیر عناصر کم مصرف و مواد هیومیکی بر خواص آنتیاکسیدانی مرزنجوشاستانبولی انجام شد. برای این منظور محلولپاشی عناصر آهن (Fe)، روی (Zn)، مس (Cu) و مواد هیومیکی (HA) و تلفیق آنها با غلظت 3 درهزار بهصورت طرح بلوک کامل تصادفی در 3 تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه ارومیه انجام گرفت. تعداد 10 نمونهی گیاهی از هر کرت ...
بیشتر
این تحقیق با هدف بررسی تاثیر عناصر کم مصرف و مواد هیومیکی بر خواص آنتیاکسیدانی مرزنجوشاستانبولی انجام شد. برای این منظور محلولپاشی عناصر آهن (Fe)، روی (Zn)، مس (Cu) و مواد هیومیکی (HA) و تلفیق آنها با غلظت 3 درهزار بهصورت طرح بلوک کامل تصادفی در 3 تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه ارومیه انجام گرفت. تعداد 10 نمونهی گیاهی از هر کرت در سال دوم با 50 درصد گلدهی برداشت شد و خصوصیات آنتیاکسیدانی شامل محتوای فنل کل، محتوای فلاوونوئیدی و سنجش درصد جمعآوری رادیکال DPPH[1]، نیتریک اکسید و شکستگی زنجیر اندازهگیری شد. نتایج نشان داد که بیشترین و کمترین وزن خشک برگ به ترتیب مربوط به تیمارکودی Zn+Cu+HA+Fe و Cu بود. بیشترین درصد اسانس در تیمار Zn+Cu+HA (50/3درصد) و کمترین آن در تیمار Fe+HA (28/2 درصد) مشاهده شد. بیشترین مقدار فنل کل (3/72 گرم گالیک اسید در گرم ماده خشک) در تیمار با Zn، محتوای فلاونوئیدی (88/7 گرم کوئرستین در100 گرم ماده خشک) در تیمار با HA و جمعآوری رادیکال فعال DPPH (1/74 %) در تیمار با Fe+Cu+Zn+HA مشاهده گردید؛ همچنین حداکثر مقدار جمعآوری رادیکال نیتریک اکسید (3/50%) در محلولپاشی با Zn و سنجش شکستگی زنجیر (-Abs-3/min/mg extract 7/70) در تیمار با Fe+Zn ثبت شد. نتیجتا میتوان اذعان داشت که مصرف عناصر کممصرف و مواد هیومیکی میتواند صفات کیفی (درصد اسانس و خواص آنتی اکسیدانی) مربوط به عملکردهای بیوشیمیایی مرزنجوش استانبولی را تحت تاثیر قرار دهد لذا با توجه به هدف می بایستی به مصرف مستقل و تلفیقی عناصر کممصرف و مواد هیومیکی توجه شود.
تکنولوژی پس از برداشت
شمسی سودمندمقدم؛ محمد شریفی؛ حماد ذرعی فروش؛ حسین مبلی
چکیده
یکی از متداولترین روشهای نگهداری گیاهان دارویی، به منظور ماندگاری طولانی تر آنها، خشک کردن میباشد. بهلیمو از جمله گیاهان دارویی است که دارای خواص بسیاری از جمله ضد تشنج، آرام بخش و ضد سرماخوردگی میباشد. در این پژوهش از یک خشککن جریان پیوسته مجهز به سامانه پیشگرمایش خورشیدی برای خشک کردن برگهای بهلیمو استفاده ...
بیشتر
یکی از متداولترین روشهای نگهداری گیاهان دارویی، به منظور ماندگاری طولانی تر آنها، خشک کردن میباشد. بهلیمو از جمله گیاهان دارویی است که دارای خواص بسیاری از جمله ضد تشنج، آرام بخش و ضد سرماخوردگی میباشد. در این پژوهش از یک خشککن جریان پیوسته مجهز به سامانه پیشگرمایش خورشیدی برای خشک کردن برگهای بهلیمو استفاده شد و به منظور مشخص شدن تفاوت معنیدار بین تأثیر سرعتها و دماهای متفاوت هوا در روش خشککن از آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی استفاده شد. سپس برای مقایسه کیفیت محصول خشک شده با روش سنتی خشک کردن (سایه و آفتاب)، بازده اسانس برای هر نمونهی خشک شده با دستگاه اسانسگیری کلونجر و به روش تقطیر با آب بهدست آمد و برای تعیین معنیداری بازده استخراج اسانس هر تیمار، از طرح کاملاً تصادفی استفاده شد. نتایج نشان داد که بیشترین بازده اسانس در روش خشککن و دمای 40 درجه سلسیوس و سرعت هوای 2 متربرثانیه به میزان 61/0 درصد و کمترین بازده اسانس در روش خشک کردن در آفتاب به میزان 23/0 درصد بدست آمد. کمترین زمان خشک کردن مربوط به روش استفاده از خشککن در دمای 50 درجه سلسیوس و سرعت 2 متر برثانیه به مدت 110 دقیقه و بیشترین زمان در روش سنتی خشک کردن (روش سایه) به مدت 720 دقیقه رخ دادهاست بر طبق نتایج بهدست آمده، استفاده از این سامانه به منظور خشک کردن بهلیمو میتواند باعث افزایش کیفیت محصول و کاهش زمان خشک شدن در مقایسه با روشهای سنتی خشک کردن شود.