مکانیزاسیون کشاورزی
روح اله یوسفی؛ علیرضا علامه
چکیده
از شاخصهای مکانیزاسیون برنج، میتوان در برآورد صحیح تعداد ماشین و انجام به موقع عملیات کشاورزی استفاده کرد. در این مطالعه، با جمعآوری اطلاعات و دادهها از طریق تکمیل پرسشنامه و با مراجعه به منابع آماری موجود، شاخصهای تعیین کننده وضعیت مکانیزاسیون، روزهای کاری و بازده مزرعهای محاسبه شدند. تعداد ماشینهای کشاورزی جهت انجام ...
بیشتر
از شاخصهای مکانیزاسیون برنج، میتوان در برآورد صحیح تعداد ماشین و انجام به موقع عملیات کشاورزی استفاده کرد. در این مطالعه، با جمعآوری اطلاعات و دادهها از طریق تکمیل پرسشنامه و با مراجعه به منابع آماری موجود، شاخصهای تعیین کننده وضعیت مکانیزاسیون، روزهای کاری و بازده مزرعهای محاسبه شدند. تعداد ماشینهای کشاورزی جهت انجام به موقع عملیات مکانیزه در بازه زمانی مورد نیاز برای مراحل مختلف تولید برنج با استفاده از روش فرصت زمانی برآورد گردید. نتایج نشان داد، در نواحی مرکزی و جنوبی به ترتیب، درجه مکانیزاسیون 1/65 و 9/78 درصد، سطح مکانیزاسیون 71/2 و 12/9 اسببخار بر هکتار، متوسط ظرفیت مکانیزاسیون 74/415 و 10/782 اسببخار-ساعت بر هکتار بود. همچنین بطور متوسط در نواحی مرکزی و جنوبی بهترتیب به ازای هر 35 و 5 هکتار یک تراکتور، 5 و 11 هکتار یک تیلر، 46 و 31 هکتار یک نشاکار و هر 88 و 56 هکتار یک کمباین برداشت برنج موجود است. با توجه به نتایج، تعداد ماشینهای موجود نواحی مرکزی در خاکورزی 1/77 و داشت 55 درصد بیشتر و در نشاکاری 6/35 و برداشت 2/41 درصد کمتر و نواحی جنوبی در خاکورزی 7/79 و برداشت 8/25 درصد بیشتر و در نشاکاری 4/56 و داشت 3/2 درصد کمتر از تعداد برآورد شده است. مقایسة شرایط کنونی این نواحی با برآورد انجام شده، بیانگر ضعف در برنامهریزی جامع برای تأمین و توزیع ماشینهای کشاورزی بر اساس نیازهای واقعی، شرایط اقتصادی و اقلیمی بهرهبرداران و سطوح زیر کشت بوده است.
سیدجعفر هاشمی؛ رمضان هادیپور رکنی؛ مهدی خوشدل
چکیده
یکی از روشهای موثر برای مبارزه با علف هرز، استفاده از دستگاه وجینکن مکانیکی به منظور کاهش استفاده از سموم شیمیایی و کاهش هزینههای تولید در شالیزارهای مکانیزه میباشد. عدم کارایی دستگاههای وجینکن موجود در شرایط مختلف مزرعه و عدم صرفه اقتصادی خرید برای کشاورزان خرده مالک از عیوب اصلی آنها میباشد. بدین ...
بیشتر
یکی از روشهای موثر برای مبارزه با علف هرز، استفاده از دستگاه وجینکن مکانیکی به منظور کاهش استفاده از سموم شیمیایی و کاهش هزینههای تولید در شالیزارهای مکانیزه میباشد. عدم کارایی دستگاههای وجینکن موجود در شرایط مختلف مزرعه و عدم صرفه اقتصادی خرید برای کشاورزان خرده مالک از عیوب اصلی آنها میباشد. بدین منظور یک واحد وجینکن شالیزاری یک ردیفه با خاکورز روتور پروانهای با قابلیت نصب بر روی دستگاه علفتراش پشتی بهکمک نرمافزار ((SolidWorks 2014 طراحی و ساخته شد. تیمارهای وجین کردن دستی، یکبار وجین با دستگاه وجینکن، دوبار وجین همزمان با دستگاه وجینکن و یک کرت بهعنوان شاهد مورد ارزیابی قرار گرفت. پارامترهای ارتفاع بوته برنج، تعداد پنجه در بوته و بازده دستگاه در سه تکرار اندازه گیری و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که بین تیمارها اختلاف معنیداری در سطح احتمال یکدرصد وجود دارد. در مقایسه تعداد پنجه در بوته در تیمار دوبار وجین همزمان با دستگاه حدود 44 درصد، یکبار وجین با دستگاه حدود 40 درصد و وجین دستی حدود 15 درصد نسبت به تیمار شاهد افزایش را نشان میدهد. از آنجاییکه که تعداد پنجه در بوته با عملکرد محصول نسبت مستقیم دارد، وجین با دستگاه نسبت به وجین دستی ارجحیت دارد. در مقایسه بین دو روش مکانیکی، دوبار وجین با دستگاه افزایش عملکرد 4 درصدی در تعداد پنجه در بوته را نشان میدهد. بنابراین یکبار وجین با دستگاه وجینکن بهدلیل همارز بودن عملکرد با دوبار وجین مکانیکی با لحاظ کردن شاخص هزینه ها، مناسبتر و قابل توصیه میباشد.
عزت الله عسکری اصلی ارده؛ محمدجواد شیخ داودی؛ زهرا بساطی؛ نسیم صالحی بابامیری
دوره 37، شماره 2 ، اسفند 1393، ، صفحه 17-31
چکیده
هدف از اجرای این پژوهش، بررسی تاثیر طول مدت رطوبتدهی (2 و 4 روزه)، دمای رطوبتدهی (10 و °C 25( و رطوبت نهایی دانه ( 8، 11، w.b. 14%) بر درصد دانههای خردشده در مراحل پوستگیری و سفیدکنی سه رقم متداول شلتوک دراستان گیلان بود. نتایج نشان داد که اثرات عوامل اصلی و متقابل بر درصد خرد شدگی دانه در مراحل پوستگیری و سفیدکنی معنی دار بود. ...
بیشتر
هدف از اجرای این پژوهش، بررسی تاثیر طول مدت رطوبتدهی (2 و 4 روزه)، دمای رطوبتدهی (10 و °C 25( و رطوبت نهایی دانه ( 8، 11، w.b. 14%) بر درصد دانههای خردشده در مراحل پوستگیری و سفیدکنی سه رقم متداول شلتوک دراستان گیلان بود. نتایج نشان داد که اثرات عوامل اصلی و متقابل بر درصد خرد شدگی دانه در مراحل پوستگیری و سفیدکنی معنی دار بود. رقم هاشمی از بیشترین میانگین دانههای خرد سفیدکنی(99/42%) و پوستگیری (48/38%) برخوردار بود و با افزایش مدت رطوبت دهی از دو روز به چهار روز خرد مرحله پوستگیری از 23/20 % به 59/15% و درصد دانه های خرد مرحله سفیدکنی از 83/29 % به 19/27% کاهش معنی داری داشت و با افزایش دمای رطوبتدهی نمونهها از 10 به °C25، میانگین دانههای خرد مرحله پوستگیری از 26/19% به 567/16% و میانگین درصد دانههای خرد مرحله سفیدکنی، نمونهها از مقدار 64/29% به 38/27% کاهش معنیداری داشت. افزایش رطوبت نهایی نمونهها از 8 الی w.b. 14% باعث کاهش معنیدار دانههای خرد پوستگیری از مقدار میانگین 39/21% به 88/14% و باعث افزایش معنیدار دانههای خرد سفیدکنی از میانگین 1/25% به 05/31% شد. نتایج مقایسه میانگین اثرات متقابل چهارتایی نشان داد که کمترین دانههای خرد حاصل از پوستگیری (736/4%) در آزمایش با رقم حسنی و مدت رطوبت دهی 4 روزه، دمای رطوبت دهی°C10 و رطوبت نهایی w.b. 14% و بیشترین مقدار دانههای خرد حاصل از پوستگیری (8/56%) در آزمایش با رقم هاشمی، مدت رطوبتدهی 2 روزه، دمای °C 10 و رطوبت نهایی w.b. 8% بهدست آمد، همچنین کمترین دانههای خرد حاصل از سفیدکنی (435/9%) در آزمایش با رقم خزر و مدت رطوبت دهی 4 روزه، دمای رطوبتدهی°C 25 و رطوبت نهایی w.b. 11% و بیشترین مقدار دانههای خرد (85/57%) در آزمایش با رقم هاشمی، مدت رطوبت دهی 2 روزه، دمای °C 10 با رطوبت نهایی w.b. 14% به دست آمد.