روابط آب و خاک و گیاه
فروغ کامیاب طالش؛ بهروز مصطفی زاده فرد؛ مجید وظیفه دوست؛ مریم نوابیان؛ محمد شایان نژاد
چکیده
مدلهای زیادی در پیشبینی عملکرد گیاهان زراعی وجود دارد یکی از مدلها، مدل SWAP است که قادر است عملکرد گیاهان زراعی را با دقت بالایی شبیه سازی کند؛ هر چند که تاکنون در زمینه پیشبینی عملکرد محصولات کشاورزی در مقیاس منطقهای با استفاده از مدل SWAP مطالعات کافی انجام نشده است. تحقیق حاضر به منظور ارزیابی مدل SWAP در پیشبینی ...
بیشتر
مدلهای زیادی در پیشبینی عملکرد گیاهان زراعی وجود دارد یکی از مدلها، مدل SWAP است که قادر است عملکرد گیاهان زراعی را با دقت بالایی شبیه سازی کند؛ هر چند که تاکنون در زمینه پیشبینی عملکرد محصولات کشاورزی در مقیاس منطقهای با استفاده از مدل SWAP مطالعات کافی انجام نشده است. تحقیق حاضر به منظور ارزیابی مدل SWAP در پیشبینی عملکرد گندم و جو و حد آستانه مقامت به شوری این دو گیاه در منطقه گرمسار انجام شد. ابتدا مدل نسبت به ویژگیهای گیاهی گندم و جو و با استفاده از عملکرد پتانسیل برای منطقه مورد مطالعه واسنجی شد. جهت ارزیابی نتایج حاصل از مدل SWAP در پیش بینی عملکرد گیاهان گندم و جو شاخصهای آماری نظیر ضریب تعیین (R2) و ریشه میانگین مربعات خطا (RMSE) تعیین و مورد استفاده قرار گرفت. ضریب تعیین عملکرد شبیه سازی شده نسبت به عملکرد واقعی برای گندم و جو به ترتیب 9/0 و 86/0 به دست آمد که از لحاظ آماری در سطح یک درصد (05/0 > p) معنیدار بود. میزان خطا برای گندم و جو به ترتیب 59/1 و 97/0 تن بر هکتار به دست آمد. آستانه شوری 8/5 و 97/3 دسی زیمنس بر متر به ترتیب برای گندم و جو به دست آمد. به طور کلی نتایج نشان داد که مدل SWAP قادر به شبیهسازی عملکرد گندم و جو با دقت بالایی برای منطقه گرمسار میباشد.
مریم علیزاده؛ مصطفی چرم؛ نعیمه عنایتی ضمیر
چکیده
به منظور بررسی اثر بقایای گیاهی بر روی برخی شاخصهای میکروبی خاک از جمله کربن، فسفر و نیتروژن بیوماس میکروبی و خصوصیات رشدی گیاه جو در خاک شور، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی با 3 تکرار در دانشگاه شهید چمران اهواز انجام گرفت. تیمارهای آزمایش شامل دو نوع بقایای گیاهی (کاه وکلش گندم و یونجه) در دو سطح ( ٠ و50 تن ...
بیشتر
به منظور بررسی اثر بقایای گیاهی بر روی برخی شاخصهای میکروبی خاک از جمله کربن، فسفر و نیتروژن بیوماس میکروبی و خصوصیات رشدی گیاه جو در خاک شور، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی با 3 تکرار در دانشگاه شهید چمران اهواز انجام گرفت. تیمارهای آزمایش شامل دو نوع بقایای گیاهی (کاه وکلش گندم و یونجه) در دو سطح ( ٠ و50 تن در هکتار) و در سه سطح شوری (2 ، 4 ، 8 دسیزیمنس بر متر) در کشت گیاه جو به مدت 8 هفته در گلخانه انجام شد. شاخصهای میکروبی شامل C ،N و P زیست توده میکروبی، نسبت C/P و C/N میکروبی خاک و برخی فاکتورهای رشدی گیاه جو شامل طول ساقه ، میزان کلروفیل، وزن خشک ساقه و ریشه، سطح برگ و برخی عناصر غذایی در گیاه اندازهگیری شدند؛ نتایج این آزمایش نشان داد که شوری باعث کاهش رشد گیاه جو و برخی شاخصهای میکروبی در خاک گردید. افزودن مقدار 50 تن در هکتار بقایای یونجه، اثر معنیدار بر شاخص سطح برگ، ارتفاع گیاه، وزن خشک و میزان کلروفیل در سطوح مختلف شوری داشت. خاکهای حاوی بقایای یونجه حداکثر کربن، نیتروژن و فسفر زیست توده را داشتند و پس از آن بیشترین اثر در خاک تیمار شده با بقایای گندم دیده شد. بهطور خلاصه، نتایج این تحقیق نشان داد که افزایش هر گونه بقایای گیاهی سبب تحریک شدید فعالیت میکروبی و بهبود وضعیت توده زنده میکروبی و افزایش قابلیت دسترسی غذایی میگردد که این بستگی به نوع و کیفیت بقایای گیاهی دارد.