دوره 46 (1402)
دوره 45 (1401)
دوره 44 (1400)
دوره 43 (1399)
دوره 42 (1398)
دوره 41 (1397)
دوره 40 (1396)
دوره 39 (1395)
دوره 38 (1394)
دوره 37 (1393)
دوره 36 (1392)
دوره 35 (1391)
دوره 34 (1390)
دوره 33 (1389)
دوره 32 (1388)
دوره 30 (1386)
دوره 29 (1385)
دوره 28 (1384)
دوره 27 (1383)
دوره 25 (1381)
دوره 24 (1380)
دوره 21 (1377)
دوره 18 (1374)
دوره 15 (1370)
دوره 14 (1369)
دوره 13 (1368)
دوره 11 (1365)
دوره 8 (1361)
دوره 7 (1359)
دوره 5 (1357)
دوره 4 (1356)
دوره 3 (1355)
دوره 1.32 (1353-1388)
تغذیه گیاه، حاصلخیزی خاک و کودها
تاثیر سیلیسیم و برخی عناصر غذایی بازیابی شده از بقایای گیاهی بر غلظت آنها در خاک

سمیرا محمدی؛ فردین صادق زاده؛ محمد علی بهمنیار؛ مصطفی عمادی؛ مهدی قاجار سپانلو

مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 08 اسفند 1402

https://doi.org/10.22055/agen.2024.45495.1698

چکیده
  بازیابی عناصر غذایی از بقایای گیاهی یک روش پایدار و مقرون به صرفه در کشاورزی است. مطالعه حاضر با هدف مقایسه بقایای کاه برنج، کاه گندم و باگاس نیشکر و روش‌های بازیابی عناصر از این بقایا، برای افزودن عناصر غذایی ضروری پرمصرف (نیتروزن، فسفر و پتاسیم) و کم مصرف (آهن، روی، مس و منگنز) و سلیسیم به خاک انجام شد. برای این منظور، این تحقیق بر ...  بیشتر

بررسی شکل های شیمیایی فسفر برای مدیریت فسفر خاک در اراضی تحت کشت پسته

رقیه شهریاری پور

دوره 45، شماره 2 ، شهریور 1401، ، صفحه 167-181

https://doi.org/10.22055/agen.2022.41502.1640

چکیده
  داشتن اطلاعات کافی و دقیق در مورد فسفر معدنی خاک برای توسعه کشاورزی پایدار در مناطق خشک بسیار مهم است. همچنین آگاهی از تغییر شکل فسفر در خاک‎های مختلف برای توصیه کود فسفره بسیار مهم است. هدف از این مطالعه یافتن اثرات استفاده طولانی مدت از مقادیر مختلف فسفر بر میزان فسفر قابل استفاده برای گیاهان و تعیین شکل‎های معدنی فسفر موجود در ...  بیشتر

ارزیابی مایه‌زنی استرپتومایسس و مصرف خاکی سیلسیم بر ویژگی‌های رشدی و غلظت عناصر غذایی سویا

رضا خدادادی؛ رضا قربانی نصرآبادی

دوره 45، شماره 1 ، خرداد 1401، ، صفحه 21-35

https://doi.org/10.22055/agen.2022.39735.1627

چکیده
  امروزه کاربرد تلفیقی باکتری­های محرک رشدگیاه (PGPB[1]) و سیلیسیم (Si) به عنوان یک روش پایدار برای افزایش تولیدات کشاورزی مورد توجه قرار گرفته است. بر این اساس پژوهشی گلدانی با هدف پایش اثر جدایه­­ی استرپتومایسس[2] و مصرف خاکی سیلسیم از منبع سیلیکات کلسیم-منیزیم بر شاخص­های رشدی و فیزیولوژیک گیاه سویا رقم (DPX) به صورت فاکتوریل در قالب ...  بیشتر

مقایسه مصرف خاکی، محلول‌پاشی و همراه با آب آبیاری اسید هیومیک بر برخی ویژگی های رشدی و فراهمی آهن و فسفر در گیاه کلزا

طالب نظری؛ مجتبی بارانی مطلق؛ اسماعیل دردی پور؛ رضا قربانی نصرآبادی؛ سمیه سفیدگر شاهکلایی

دوره 42، شماره 4 ، اسفند 1398، ، صفحه 1-14

https://doi.org/10.22055/agen.2019.29783.1494

چکیده
  در این پژوهش، تأثیر کاربرد خاکی، محلول­پاشی و مصرف همراه با آب آبیاری اسید هیومیک بر ویژگی­های رشد رویشی و فراهمی آهن و فسفر در گیاه کلزا (رقم هایولا 308) مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور، آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی با 10 تیمار در 4 تکرار به صورت گلدانی به اجرا درآمد که تیمارها شامل مصرف خاکی اسید هیومیک در سه سطح (1، 2 و 4 گرم بر ...  بیشتر

بررسی توان کلنیزاسیون و تأثیر باکتری های حل کننده فسفات جداسازی شده از دیم زارها بر شاخص های رشد گندم در تنش های کم آبی و شوری

ابراهیم شیرمحمدی؛ حسینعلی علیخانی؛ احمدعلی پوربابائی؛ حسن اعتصامی

دوره 42، شماره 4 ، اسفند 1398، ، صفحه 41-53

https://doi.org/10.22055/agen.2020.31487.1516

چکیده
  استفاده از کشت درون شیشه­ای هیدروپونیک یکی از روش­های مفید و کاربردی برای انتخاب برترین جدایه­های باکتری­های محرک رشد گیاهان با توان بالای کلنیزاسیون در سطح ریشه می­باشد. در این راستا، پژوهش حاضر با هدف انتخاب برترین جدایه­ها از بین 16 جدایه باکتری حل­کننده فسفات که طی مراحل قبلی این پژوهش از دیم­زارهای گندم استان­های ...  بیشتر

شیمی و آلودگی خاک
حذف فسفر از محلول آبی توسط هیدروکسید دوگانه لایه ای منیزیم-آهن

حسن بلبل؛ مجید فکری؛ مجید حجازی مهریزی؛ ناصر برومند

دوره 42، شماره 2 ، مرداد 1398، ، صفحه 37-50

https://doi.org/10.22055/agen.2019.27635.1462

چکیده
  تجمع فسفر در محیط­های آبی باعث به خطر افتادن حیات موجودات زنده می­شود. از این رو، ارائه یک روش موثر جهت حذف فسفر از محلول­های آبی ضروری به نظر می­رسد. مطالعه حاضر با هدف تولید یک کانی هیدروکسید دوگانه لایه­ای منیزیم-آهن و بررسی رفتار آن در جذب فسفر از محلول آبی انجام شد. کانی مورد نظر به روش هم­رسوبی در فاز مایع با ترکیب کلریدمنیزیم ...  بیشتر

تغذیه گیاه، حاصلخیزی خاک و کودها
تاثیر باکتری محرک رشد Stenotrophomonas maltophilia حل کننده روی بر رشد ذرت در شرایط آزمایشگاه

بنفشه رضایی نیکو؛ نعیمه عنایتی ضمیر؛ مجتبی نوروزی مصیر

دوره 41، شماره 2 ، شهریور 1397، ، صفحه 113-132

https://doi.org/10.22055/agen.2018.24387.1400

چکیده
  برای جداسازی باکتریهای انحلال کننده روی از منبع اکسید روی نمونه خاک از ریزوسفر ذرت تهیه و با استفاده از محیط کشت جامد و مایع دارای روی از منبع اکسید روی غربال‌گری شدند. 50 جدایه باکتری از ریزوسفر ذرت جداسازی شدند. که از بین این جدایه‌ها 16 جدایه که دارای شاخص حلالیت روی یک و بالاتر بودند بر اساس خصوصیات مرفولوژیکی، بیوشیمیایی و فیزیولوژیکی ...  بیشتر

تغذیه گیاه، حاصلخیزی خاک و کودها
اثر اسیدهای آلی با وزن مولکولی کم بر رشد و جذب فسفر توسط ذرت (Zea mays L. cv. SC704) در تعدادی از خاک های استان گلستان

اسماعیل دردی پور؛ زینب بسطامی کجور؛ مجتبی بارانی مطلق؛ عبدالرضا قرنجیکی؛ محسن علمایی

دوره 40، شماره 2 ، اسفند 1396، ، صفحه 137-152

https://doi.org/10.22055/agen.2018.19310.1304

چکیده
  فسفر از عناصر اصلی مورد نیاز گیاه  است که هر ساله به خاک افزوده می­شود و مقدار قابل ملاحظه­ای از آن در خاک باقی می‌ماند. هدف از این مطالعه بررسی اثر اسیدهای آلی با وزن مولکولی کم، بر رشد و جذب فسفر توسط ذرتسینگل کراس 704 می‌باشد. این آزمایش گلدانی به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار بر روی گیاه ذرت اجرا شد. فاکتور ...  بیشتر

ارزیابی وضعیت فسفر در یک خاک شور تیمار شده با لجن فاضلاب و سوپرفسفات تریپل با استفاده از روش جزء بندی شیمیایی

مریم معینی؛ مجید حجازی مهریزی؛ اعظم جعفری

دوره 38، شماره 2 ، بهمن 1394، ، صفحه 125-144

https://doi.org/10.22055/agen.2016.11670

چکیده
  تعیین شکل­های شیمیایی فسفر در خاک اطلاعات مفیدی را در ارتباط با تغذیه فسفر فراهم می­آورد. این مطالعه به صورت دو عاملی در سه تکرار و در قالب طرح کاملاً تصادفی با هدف بررسی تأثیر کاربرد تلفیقی منابع آلی و معدنی فسفر بر شکل­های شیمیایی فسفر در یک خاک شور و ارتباط آن­ها با جذب فسفر توسط گندم انجام شد. مقدار 100 میلی­گرم بر کیلو­گرم ...  بیشتر

تأثیر کاربرد گچ و کود دامی بر بهبود میزان نیتروژن، فسفر و پتاسیم برگ و دانه گندم تحت تنش شوری

آرزو محمدی؛ محمد علی بهمنیار؛ مهدی قاجار سپانلو

دوره 36، شماره 1 ، شهریور 1392، ، صفحه 1-11

چکیده
  شوری از طریق کاهش پتانسیل اسمزی محلول، برهم خوردن تعادل عناصر غذایی و ایجاد سمیت باعث اختلال در رشد گیاه می­شود و عملکرد را کاهش می­دهد. کاربرد مواد اصلاح کننده نظیر گچ و کود دامی می­توانند با کاهش خسارت ناشی از شوری سبب افزایش عناصر مغذی برگ و دانه شوند. بدین منظور آزمایشی در سال زراعی 1388 بصورت اسپلیت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً ...  بیشتر