مکانیزاسیون کشاورزی
مجید نامداری؛ شاهین رفیعی؛ سلیمان حسین پور
چکیده
با توجه به نقش اساسی بخش کشاورزی در اقتصاد ایران، بررسی و شناسایی راهکارهای تولید بهینه با نگاه اقتصادی و با بهره گیری از روشهای مدلسازی هوشمند از اهمیت زیادی برخوردار است. هدف این مطالعه مح اسبه شاخصهای اقتصادی در تولید محصول چغندرقند در استان همدان، بهکارگیری روش تحلیل پوششی دادهها در شناسایی واحدهای کارا، و استفاده از ...
بیشتر
با توجه به نقش اساسی بخش کشاورزی در اقتصاد ایران، بررسی و شناسایی راهکارهای تولید بهینه با نگاه اقتصادی و با بهره گیری از روشهای مدلسازی هوشمند از اهمیت زیادی برخوردار است. هدف این مطالعه مح اسبه شاخصهای اقتصادی در تولید محصول چغندرقند در استان همدان، بهکارگیری روش تحلیل پوششی دادهها در شناسایی واحدهای کارا، و استفاده از روش انفیس در پیشبینی شاخص سود به هزینه از روی مقدار مصرف نهادههای تولید میباشد. دادههای این مطالعه از بررسی 88 مزرعه به دست آمد. نتایج نشان داد نیروی انسانی، اجاره زمین و آب مصرفی بیشترین هزینهها را به خود اختصاص دادهاند. سهم هزینه متغیر 84 درصد و سهم هزینه ثابت 16 درصد از کل هزینهها میباشد. براساس نتایج DEA، از تعداد 88 کشاورز مورد مطالعه، تعداد 19 کشاورز با مدل CCR و 55 کشاورز با مدل BCC کارا شناخته شدند. میانگین کارایی فنی، کارایی فنی خالص و کارایی مقیاس به ترتیب 73/0، 94/0 و 77/0 بهدست آمد. با معیار قرار دادن واحدهای کارا و الگوبرداری از آنها، میتوان با ثابت نگه داشتن عملکرد محصول، به میزان 64/51 درصد کاهش هزینه داشت. نتایج مدلسازی نشان داد انفیس سه سطحی قادر است شاخص اقتصادی را با ضریب تبیین 96/0 از روی نهادههای مصرفی پیشبینی کند. بنابراین انفیس را میتوان به عنوان ابزاری مفید برای کمک به پیشبینی شاخصهای اقتصادی سیستمهای تولید کشاورزی پیشنهاد کرد.
امین نصیری؛ حسین مبلی؛ شاهین رفیعی؛ کرامت اله رضایی
دوره 36، شماره 2 ، اسفند 1392، ، صفحه 37-48
چکیده
آویشن از گیاهان دارویی مهم است که از گذشته دور مورد استفاده قرار میگرفت. این گیاهدارایخواصمتعددیدردرمانبیماریها به خصوص بیماریهای عفونی میباشد. ازآویشنوترکیباتموجوددرآندرصنایع مختلفغذایی، آرایشی و بهداشتیاستفادهفراوانیبهعملمیآید. آویشن باغیاز گونههای مهم گیاه آویشن میباشد. فرآیند خشک کردن بهمنظور حفظ ...
بیشتر
آویشن از گیاهان دارویی مهم است که از گذشته دور مورد استفاده قرار میگرفت. این گیاهدارایخواصمتعددیدردرمانبیماریها به خصوص بیماریهای عفونی میباشد. ازآویشنوترکیباتموجوددرآندرصنایع مختلفغذایی، آرایشی و بهداشتیاستفادهفراوانیبهعملمیآید. آویشن باغیاز گونههای مهم گیاه آویشن میباشد. فرآیند خشک کردن بهمنظور حفظ کمیت و کیفیت اسانس استحصالی از گیاه نقش فوقالعادهای در فرآوری گیاهان دارویی دارد و ازجنبههایمهم فناوریخشککردنبا هدف انتخاب مناسبترینروشخشککردن،مدلسازی این فرآیند میباشد؛ لذا در این تحقیق، رفتار خشکشدن لایه نازک آویشن باغی در خشککن لایه نازک تحقیقاتی به کمک سامانه استنتاج تطبیقی عصبی – فازی (انفیس) مورد بررسی قرار گرفت. آزمایشها در سه سطح دمایی 40، 50 و 60 درجه سلسیوس و سه سطح سرعت 1، 5/1 و 2 متر بر ثانیه انجام گرفت. از چهار مدل انفیس برای شبیهسازی سینتیک خشک شدن لایه نازک آویشن باغی استفاده گردید. برای ایجاد ساختار سامانه استنتاج فازی از دو روش دستهبندی شبکهای و دستهبندی کاهشی استفاده شد. برای تعیین بهترین مدل از دو معیار ضریب تعیین و ریشه متوسط خطای دادهها استفاده شد. نتایج این مطالعه نشان داد که مدل انفیس میتواند دادههای آزمایشگاهی را به خوبی پیشبینی کند. همچنین تکنیک دستهبندی کاهشی در مقایسه با روش دستهبندی شبکهای، روشی مناسب برای ایجاد ساختار سامانه استنتاج فازیدر فرآیند پیشبینی نسبت رطوبت در مبحث خشکشدن لایه نازک آویشن باغی میباشد.
محمد علی ابراهیمی؛ ُسید سعید محتسبی؛ شاهین رفیعی؛ امین نصیری؛ ُسلیمان حسین پور
دوره 36، شماره 2 ، اسفند 1392، ، صفحه 81-92
چکیده
تحقیق پیش رو با هدف بررسی تاثیر عوامل مختلف بر میزان چروکیدگی ورقههای نازک موز طی فرایند خشک کردن با استفاده از روش سطح پاسخ انجام شده است. در این تحقیق ورقههای نازک موز با استفاده از یک خشککن آزمایشگاهی ساخته شده بر مبنای سامانه ماشین بینایی خشک شده و میزان چروک شدگی نمونه ها با استفاده از روش پردازش تصویر در نرم افزار متلب، ...
بیشتر
تحقیق پیش رو با هدف بررسی تاثیر عوامل مختلف بر میزان چروکیدگی ورقههای نازک موز طی فرایند خشک کردن با استفاده از روش سطح پاسخ انجام شده است. در این تحقیق ورقههای نازک موز با استفاده از یک خشککن آزمایشگاهی ساخته شده بر مبنای سامانه ماشین بینایی خشک شده و میزان چروک شدگی نمونه ها با استفاده از روش پردازش تصویر در نرم افزار متلب، طی فرایندخشک شدن، محاسبه شد. برای بررسی تأثیر زمان خشک کردن بر چروک شدگی ، ضخامت نمونه،درجهحرارت و سرعتجریانهوا در فرآیند خشک کردن به عنوان متغیرهای فرآیند و چروک شدگی به عنوان پاسخ فرآیند در نظر گرفته شد. در این تحقیق برای بررسی ارتباط بین پاسخ بهدست آمده و متغیرهای فرآیند و بهینهسازی ترکیب متغیرها از روش سطح پاسخ، طرح مرکب مرکزی (CCD) با چهار متغیر، استفاده شد. نتایج نشان داد که مدل مرتبه دوم به علت داشتن RMSE پایین (033/0) و میزان ضریب تعیین مناسب (951/0)، برای توصیف داده هامناسب است. همچنین بررسی تاثیر عوامل مختلف نشان داد، زمان خشک شدن، دما، ضخامت نمونه و سرعت هوا به ترتیب بیشترین تاثیر را برروی میزان چروک شدگی ورقه های نازک موز داشتند.