احمد دانش خواه؛ محمود قاسمی نژاد رائینی؛ محمدامین آسودار؛ افشین مرزبان؛ مختار حیدری
چکیده
چکیدهکمبود آب در مناطق خشک و نیمه خشک یکی از مهمترین عواملی است که تولید محصولات زراعی را تحت تاثیر قرار میدهد. استفاده از روشهای مختلف خاکورزی حفاظتی همانند کم خاکورزی و استفاده از مالچهای آلی و غیر آلی نیز از روشهای کاربردی در کشاورزی پایدار، میتواند سبب کاهش مصرف آب و کاهش مصرف انرژی در یک سیستم زراعی گردد. در این تحقیق ...
بیشتر
چکیدهکمبود آب در مناطق خشک و نیمه خشک یکی از مهمترین عواملی است که تولید محصولات زراعی را تحت تاثیر قرار میدهد. استفاده از روشهای مختلف خاکورزی حفاظتی همانند کم خاکورزی و استفاده از مالچهای آلی و غیر آلی نیز از روشهای کاربردی در کشاورزی پایدار، میتواند سبب کاهش مصرف آب و کاهش مصرف انرژی در یک سیستم زراعی گردد. در این تحقیق اثر کاربرد روشهای خاکورزی حفاظتی و الگوی کاشت پلاستیکی بر عملکرد گیاه توت فرنگی و کارایی مصرف آب در سال 1398 مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب بلوکهای کامل تصادفی در 3 تکرار صورت گرفت. کرتهای آزمایش شامل دو نوع سیستم خاکورزی (مرسوم و حفاظتی) و سه نوع سیستم کشت (زیر پلاستیک، روی پلاستیک و بدون پلاستیک) بودند. دادهها نشان داد استفاده از خاکورزی حفاظتی و کفپوش پلاستیکی، نگهداری رطوبت در خاک را به میزان 22٪ افزایش داد. خاکورزی حفاظتی به دلیل روند آرام در تغییر خصوصیات خاک تاثیر معنیداری بر عملکرد توت فرنگی نداشت اما خاکپوش پلاستیکی به دلیل افزایش ماندگاری رطوبت در خاک باعث افزایش عملکرد گیاه توت فرنگی به میزان 71/31 درصد شد. از آنجایی که نوع خاکورزی بر عملکرد توت فرنگی در این مطالعه اثر معنیدار نداشت بنابراین خاکورزی تاثیر چشمگیری بر کارایی مصرف آب ندارد ولی الگوهای مختلف کاشت به دلیل تحت تاثیر قرار دادن عملکرد، کارایی مصرف آب را نیز به طور معنیداری تحت تاثیر قرار دادند.
فاطمه مرادی گنجه؛ رسول معمار دستجردی؛ مختار حیدری؛ محمدهادی موحد نژاد
چکیده
مرکبات به عنوان یک محصول عمده و قابل دسترس در تمام جهان و میوهای محبوب در رژیم غذایی است. وارد آمدن آسیب به پوست میوه ،کاهش رطوبت و چروکیدگی پس از برداشت همگی سبب کاهش بازار پسندی این محصول می گردند. استفاده از پوششهای خوراکی یکی از مؤثرترین راهها در حفظ کیفیت میوهها است. در این پژوهش کیفیت میوه لیموشیرین بر اساس آزمون فاکتوریل ...
بیشتر
مرکبات به عنوان یک محصول عمده و قابل دسترس در تمام جهان و میوهای محبوب در رژیم غذایی است. وارد آمدن آسیب به پوست میوه ،کاهش رطوبت و چروکیدگی پس از برداشت همگی سبب کاهش بازار پسندی این محصول می گردند. استفاده از پوششهای خوراکی یکی از مؤثرترین راهها در حفظ کیفیت میوهها است. در این پژوهش کیفیت میوه لیموشیرین بر اساس آزمون فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با پوشش خوراکی نانوکامپوزیت کیتوسان-رس در سه سطح، روغن زیتون و واکس کارنوبا در مقایسه با نمونه بدون پوشش طی 12 روز انبارمانی مورد ارزیابی قرار گرفت. در طی دوره انبارمانی ویژگیهای شیمیایی، pH، اسیدیته ، TSS آب میوه، درصد کاهش وزن، ویتامین سی و ویژگیهای مکانیکی، ضریب کرویت، نیروی برش پوست، نیروی شکست و نیروی کشش پوست میوه اندازهگیری شدند. نتایج نشان دهنده وجود تفاوت معنیدار در سطح 1% و 5% بین پوششهای مختلف در حداکثر نیروی شکست، درصد کاهش وزن و pH بود. در ضمن تاثیر زمانهای مختلف انبارمانی بر میزان مواد جامد محلول در آب، pH و حداکثر نیروی شکست نیز معنیدار بود. پوشش کیتوسان-رس 5 % کمترین میزان درصد کاهش وزن را داشت و بیشترین میزان درصد کاهش وزن به ترتیب برای پوشش شاهد و روغن زیتون 3/12 و 23/10 درصد بود. به طور کلی نتایج نشان داد میوههای پوشش داده در حفظ خواص کیفی و مکانیکی نسبت به نمونههای بدون پوشش عملکرد بهتری داشتند و در بین پوششهای مصرف شده پوشش نانو کامپوزیت کیتوسان-رس 5 % موفقیت بالاتری نسبت به سایر پوششها داشت.