صفورا جعفری؛ مصطفی چرم؛ نعیمه عنایتی ضمیر؛ حسین معتمدی
دوره 35، شماره 2 ، اسفند 1391، ، صفحه 55-70
چکیده
شوری خاک محیط تنشزایی را برای ریزجانداران خاک ایجاد میکند و باعث کاهش تعداد و فعالیت آنها میگردد. هدف از انجام این پژوهش بررسی تأثیر سطوح مختلف شوری بر برخی شاخصهای میکروبی خاک و نیز بررسی تأثیر دو نوع باکتری مقاوم به شوری بر مقدار این شاخصها در خاک میباشد. 35 جدایه از خاکهای ریزوسفری شور جدا شده و توانایی ...
بیشتر
شوری خاک محیط تنشزایی را برای ریزجانداران خاک ایجاد میکند و باعث کاهش تعداد و فعالیت آنها میگردد. هدف از انجام این پژوهش بررسی تأثیر سطوح مختلف شوری بر برخی شاخصهای میکروبی خاک و نیز بررسی تأثیر دو نوع باکتری مقاوم به شوری بر مقدار این شاخصها در خاک میباشد. 35 جدایه از خاکهای ریزوسفری شور جدا شده و توانایی آنها برای رشد در غلظتهای 0 تا 600 میلیمولار نمک ارزیابی شد. از بین آنها 2 جدایه بهعنوان باکتری مقاوم به شوری انتخاب شدند که جزء جنسهای باسیلوس سابتیلیس و کورینهباکتریوم گلوتامیکوم شناخته شدند. آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با دو عامل شوری در 4 سطح (2، 4، 8 و 12 دسیزیمنس برمتر) و باکتری در سه سطح ( بدون تلقیح، تلقیح شده با باسیلوسسابتیلیس و تلقیح شده با کورینهباکتریوم گلوماتیکوم) در گلخانه اجرا گردید. گیاه کشت شده جو میباشد. سطوح مختلف شوری در خاک با اضافه کردن مخلوطی از نمکها شامل کلریدسدیم، کلریدکلسیم و کلریدمنیزیم ایجاد گردید. پس از 8 هفته مقدار تنفس خاک، کربن زیتوده میکروبی و 2qCo در خاک اندازهگیری شدند. نتایج تجزیه آماری نشان داد که تأثیر سطوح شوری بر این شاخصها معنیدار (001/0 P< ) شد. تلقیح باکتری در سطوح مختلف شوری به طور معنیداری باعث افزایش تنفس خاک (05/0 P< ) و کربن زیتوده میکروبی (001/0 P< ) و کاهشqCO2 (001/0 P< ) در خاک گردید. نتایج این پژوهش نشان داد که باکتریهایریزوسفری مقاوم به شوری، آثار منفی شوری بر شاخصهای میکروبی خاک را کاهش دادند.