شهین نوربخش؛ علیرضا دعاگویی؛ احمد غضنفری مقدم
دوره 35، شماره 2 ، اسفند 1391، ، صفحه 13-23
چکیده
بقایای گلابگیری که مواد جانبی کارخانههای گلابگیری، روغنکشی و اسانسگیری از گل میباشند، اغلب استفاده خاص صنعتی نداشته و به عنوان پسماند گیاهی به خاک افزوده می شوند. در این پژوهش که در تابستان 1389 انجام شد، اثر افزودن بقایای گلابگیری گل محمدی همان سال در نسبتها و اندازههای مختلف به خاک بر روی مقاومت مکانیکی ...
بیشتر
بقایای گلابگیری که مواد جانبی کارخانههای گلابگیری، روغنکشی و اسانسگیری از گل میباشند، اغلب استفاده خاص صنعتی نداشته و به عنوان پسماند گیاهی به خاک افزوده می شوند. در این پژوهش که در تابستان 1389 انجام شد، اثر افزودن بقایای گلابگیری گل محمدی همان سال در نسبتها و اندازههای مختلف به خاک بر روی مقاومت مکانیکی خاک، روند کاهش رطوبت، قابلیت نگهداری آب، روند رشد ساقه و ریشه گیاه جو مورد بررسی قرار گرفت. آزمایشها در یک طرح فاکتوریل 3×3 با سه تکرار انجام شدند. در این طرح درصد وزنی بقایای خشک در سه سطح 4%، 8% و 12% و اندازة ذرات بقایا در سه سطح با مشهای 6، 16 و 20 استفاده گردید. نتایج نشان داد که با افزایش درصد وزنی بقایا، رطوبت بیشتری در خاک حفظ شده و روند کاهش رطوبت از روز دوم به بعد به صورت خطی است. اندازه ذرات در مشهای آزمایش شده تاثیر چندانی بر مقدار حفظ رطوبت نداشت. مقاومت مکانیکی خاک در ده روز اول در تمام تیمارهای تقریباً ثابت بود؛ ولی بعد از آن با افزایش درصد بقایا و اندازه ذارت مقاومت کاهش یافت. طول ساقهها و ریشهها با تغییر درصد بقایا و اندازه ذرات روند مشخصی را نشان ندادند؛ اما رشد ریشه بیشتر تحت تاثیر اندازه ذرات قرار گرفت. در این پژوهش روند تغییرات رطوبت خاک به صورت تابعی خطی از زمان، درصد وزنی بقایا و اندازه ذرات مدلسازی گردید. مدل بهدست آمده انطباق بسیار بالایی با دادههای آزمایشگاهی داشت (0/98=R2).